BYGG

Ullevål sykehus vedtatt nedlagt

Ullevål sykehus i Oslo er vedtatt nedlagt på et styremøte i Helse Sør-Øst torsdag.

Til venstre: Skisse av nye Aker sykehus. Til høyre: Skisse av nye Gaustad sykehus.
Til venstre: Skisse av nye Aker sykehus. Til høyre: Skisse av nye Gaustad sykehus. Illustrasjon: Helse Sør-Øst RHF
21. juni 2019 - 10:01

Styret i Helse Sør-Øst har fattet sitt endelige vedtak om å legge ned Ullevål sykehus i Oslo. Opposisjonen varsler nå kamp om planene i Stortinget. 

I 2016 vedtok styret i Helse sør-øst å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker. Planene er godkjent av helseminister Bent Høie (H).

Utbyggingen av Oslo universitetssykehus vil bli Norges største byggeprosjekt noensinne.

Ifølge Helse Sør-Østs anslag skal første fase av byggingen koste 32,62 milliarder kroner. Det er ikke kommet kvalitetssikrede anslag på fase to av utbyggingen foreløpig, men ifølge ulike, ikke-kvalitetssikrede anslag kan det dreie seg om 50–60 milliarder kroner.

I en pressemelding skriver Helse Sør-Øst at torsdagens styrevedtak i innebærer at Aker og Gaustad vil stå klart i løpet av 2030. Oppstart av forprosjekt er planlagt til sommeren 2020 når reguleringsprosessen for både Gaustad og Aker er forventet ferdig.

Oslo 20240121. Slaps og snø i Oslo. Væromslaget skaper generelt glatte og våte veier lokalt på Østlandet.Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Les også

Elektrifiseringen i Oslo har ikke gått for raskt

Ville kostet 13 milliarder mer 

Planen for Oslo universitetssykehus er et samlet regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad (øverste illustrasjon), et lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet <i>Illustrasjon:  Helse Sør-Øst</i>
Planen for Oslo universitetssykehus er et samlet regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad (øverste illustrasjon), et lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet Illustrasjon:  Helse Sør-Øst

Planene har møtt kraftig kritikk. Flere mener de planlagte sykehusene vil bli for små for en voksende befolkning, mens fagmiljøene frykter for pasientsikkerheten. De ansattes representanter i styret, samt flere partier og pressgrupper, ønsker at Ullevål skal bygges ut i stedet.

Helse sør-øst la fram sin belysning 28. mai. Den konkluderte med at det vil koste nær 13 milliarder kroner mer og forsinke prosjektet med sju år om det nye sykehuset ble lagt til Ullevål framfor Gaustad. 

Saken skal endelig avgjøres av Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet til høsten. Frp har advart om at de kan si nei til lånesøknaden til byggingen dersom de ikke føler seg trygge på beregningene.

Les også

Vegvesenet skal ruste opp en rekke bussholdeplasser langs riksvei 80

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.