FORSVAR

Ukraina har fått færre enn en tredel av stridsvognene Danmark lovet dem

Over et år etter at Danmark lovet å gi Ukraina minst 100 stridsvogner i samarbeid med Tyskland og Nederland, er bare 30 av dem levert, skriver Jyllands-Posten.

Flere av  Leopard 1-stridsvognene har kommet, men ukrainerne mangler fortsatt mange av stridsvognene de er blitt lovet.
Flere av Leopard 1-stridsvognene har kommet, men ukrainerne mangler fortsatt mange av stridsvognene de er blitt lovet. Foto: Eirik Helland Urke
25. mars 2024 - 07:10

Avisen har fått tallet fra det tyske forsvarsdepartementet. Det danske departementet har kun villet si at «mange» av de lovede Leopard 1-stridsvognene er levert.

Den danske regjeringen gikk i februar i fjor – ett år etter Russlands fullskalainvasjon – ut og sa at Danmark sammen med Nederland og Tyskland skulle donere minst 100 stridsvogner. Det var først og fremst snakk om eldre danske stridsvogner som sto på lager i Tyskland.

De hadde ikke vært brukt på flere år og måtte derfor sjekkes og renoveres før de kunne sendes til Ukraina, var budskapet. Det var ventet at de første stridsvognene skulle være klare i løpet av noen få måneder, men først i september ble den første delen av bidraget levert.

Før det var det flere utsettelser, blant annet på grunn av tekniske problemer med å sette stridsvognene i stand igjen. 8. september opplyste det danske forsvarsdepartementet at ti av stridsvognene var kommet til Ukraina og at flere var på vei. Et halvt år senere er tallet altså oppe i 30.

– Det er viktig å huske at donasjoner i denne størrelsesorden og dette tempoet er upløyd mark for oss alle. Derfor vil det oppstå utfordringer underveis, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Avisen sier det også går tregt med leveransene av 14 Leopard 2-stridsvogner Danmark skulle anskaffe og gi til Ukraina sammen med Nederland. Den donasjonen ble kunngjort i april i fjor. Etter et snaut år har to av stridsvognene kommet til Ukraina.

Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner, professor-II ved Høgskolen i Innlandet og dosent ved Försvarshögskolan i Stockholm. Heier har bak seg 32 år som offiser i Forsvaret, herunder 15 år som oberstløytnant i Hæren.
Les også

Professor: – De klarte å overleve sjokket

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.