KRAFT

Uklare signaler til vindkraftbransjen: – Vindkraft-utbyggere får likevel sertifikater i 2020

Men det vil ikke være etterspørsel etter sertifikatene dersom målet om 26,4 TWh fornybar energi er oppfylt, utdyper OED-rådgiver.

– Toget går: – De som har gode vindprosjekter bør bygge nå. Det er min klare melding til dere, sa Lien til Norweas årsmøte. Foto: Scanpix
– Toget går: – De som har gode vindprosjekter bør bygge nå. Det er min klare melding til dere, sa Lien til Norweas årsmøte. Foto: Scanpix Bilde: NTB scanpix
27. mars 2014 - 13:32

Olje- og energiminister Tord Lien innledet årskonferansen til Norwea i Oslo med å advare vindkraftaktører mot å vente for lenge med å bygge ut gryteklare vindkraftprosjekter. Ellers kunne de risikere å bli utestengt fra el-sertifikatmarkedet selv om de rakk å koble til vindparken på nett innen tidsfristen i 2020.

Ved 26,4 TWh ny produksjon er kvotekurven full. Det er viktig å være klar over at dette kan skje før 2020, dersom produksjonen bygges ut tidlig. Det vil si at de som venter med å sette i gang utbygging av sine prosjekter kan risikere at det ikke er plass til dem, sa statsråd Tord Lien til bransjen på vindkraftforeningen Norweas årsmøte i Gamle Logen.

Det var vanskelig å tolke statsrådens uttalelser som noe annet enn at aktører som tar investeringsbeslutning, bygger vindpark og kobler den på nett før fristen til elsertifikatmarkedet går ut, likevel risikerer å ikke kunne selge elsertifikater.

Dersom 26,4 TWh ny fornybar energi allerede er blitt bygget ut før utgangen av 2020.

Tomme trusler

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea tok ikke statsrådens advarsel på alvor, og pekte på at dette heller ikke bedret forutsigbarheten for aktører som vurderer å ta investeringsbeslutning. 

– Jeg oppfatter dette som tomme trusler. Lien vil kickstarte markedet, men han får ikke kickstartet aktører til å investere i noe de ikke tror de vil tjene penger på. Det er det som er problemet, sier Isachsen.

Ville presisere

I etterkant så Olje- og energidepartementets pressesenter seg nødt til å fortelle hva statsråden egentlig mente.

– All fornybar kraftproduksjon som settes i drift innen utgangen av 2020 har rett på elsertifikater, men det er kun etterspørsel etter 26,4 TWh i elsertifikatsystemet. Det er opp til markedet å regulere utbyggingen, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan skal man tolke budskapet om at det ikke vil være plass i elsertifikatmarkedet?

– Hvis man bygger ut kan man risikere at det ikke er plass innen rammen for 26,4 TWh, dersom kvotekurven er full før 2020. Alle prosjekter som kommer på nett innen 2020 kvalifiserer til elsertifikater, men markedet vil ikke etterspørre dem, sier Isachsen.

Olje- og energiministeren dro rett til Berlin og Energi Norges vinterkonferanse etter talen i Gamle Logen. Der gjentok Lien budskapet fra årsmøtet til Norwea, men la her til at det er markedet og ikke myndighetene som skal regulere systemet, før han humrende la til:

– Poenget er det samme som det var i dag morges: Har dere gode prosjekter, så bygg nå. Det er den klare meldingen jeg forsøker å sende til bransjen, sa Lien.

– Blir en utfordring

Sakens kjerne er dermed om elsertifikatene utbyggerne får vil ha noen verdi, dersom det kommer mer enn 26,4 TWh fornybar energi inni markedet. Seksjonssjef Mari Hegg Gundersen i NVE bekrefter at "fristen" for å komme inn i elsertifikatmarkedet ikke er bastant, og at dette er noe som har ligget klart hele veien.

Les også: Advarer mot kollaps i elsertifikatprisen

– Vi har et mål for 2020, men får vi mye utbygging før den tid vil det være en utfordring for de prosjektene som kommer etter at målet om 26,4 TWh er nådd, sier Hegg Gundersen til Teknisk Ukeblad.

Det er 20 TWh igjen til fornybarmålet er nådd. Hvor realistisk er det at markedet bygger ut 26,4 TWh ny fornybar energi før utgangen av 2020?

Det vil jeg ikke spekulere i, men foreløpig ligger vi ikke an til å nå målet før i 2020. Det bygges ikke mye om dagen, bortsett fra i Sverige. Dette er noe vi og svenske Energimyndigheten følger nøye med på, og som man vil ta opp under kontrollstasjonene før 2020, sier Hegg Gundersen.

Har dette vært reist som et problem tidligere?

Dette er et tema, men det er ikke sett på som et problem, sier Hegg Gundersen.

Les også: Nå måler Lyse installatørene med stoppeklokke

Etterlyser oversikt

Norwea-rådgiver Andreas Thon Aasheim mener energimyndighetene må avklare hvordan de ser for seg å avslutte inngangen til elsertifikatmarkedet.

Ellers mener han resultatet kan bli at målet om 26,4 TWh ikke blir nådd fordi de siste aktørene ikke tør å fullføre vindkraftprosjekt av frykt for å bli den som blir sittende igjen uten rett til å selge elsertifikater.

Jeg tror det er en større fare for at man ikke når fornybarmålet fordi aktører ikke tør ta investeringsbeslutning på de siste 100 MW, sier Aasheim.

Vindkraftrådgiveren etterlyser en oversikt over vindkraftprosjekter som har fått konsesjon i Sverige, slik som NVE har oversikt over i Norge. Bare på den måten kan vindkraftaktører holde seg orientert om hva som kommer av ny energiproduksjon i markedet.

  Vi må få en mye bedre oversikt over prosjektporteføljen i Sverige, hvem som har konsesjon og hvem som tar investeringsbeslutning, så vi vet hva som kommer på nett og når. Så må myndighetene kommunisere bedre hvordan de skal lande markedet, for å unngå at dette blir et problem, sier Aasheim.

Dette er ikke noe vi er voldsomt bekymret for i dag. Men jo nærmere du kommer 2020 jo mer presserende vil det bli. Vi må vite hva som skjer hvis fornybarproduksjonen havner på 27 TWh eller 25 TWh, sier Aasheim.

Les også:

Her kan du zoome inn på hver eneste vindmølle i USA  

Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi

Sverige installerte 30 ganger mer solkraft enn Norge i fjor  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.