SAMFUNN

Ukjent US energiminister

UKJENT KORT: Samuel W. Bodman blir ny energiminister i USA. Valget kom som en overraskelse på alle og man spør seg nå om Bush i Bodman ser et trumfkort for å få gjennom sin snart fire år gamle energiplan. FOTO: Departement of Treasury, USA
UKJENT KORT: Samuel W. Bodman blir ny energiminister i USA. Valget kom som en overraskelse på alle og man spør seg nå om Bush i Bodman ser et trumfkort for å få gjennom sin snart fire år gamle energiplan. FOTO: Departement of Treasury, USA

Boston: Ingen regner med at Bodman vil møte problemer når Senatet skal godkjenne ham.

Bodman er et ukjent navn blant USAs kraft- og oljeselskaper.

Bush karakteriserer Bodman som en problemløser.

Hans første problem blir å få Kongressen til å godkjenne Bush´planer om å starte boring etter olje og gass i nasjonalparken Arctic National Wilderness Refuge i Alaska.

Området forventes å inneholde mer enn 16 mrd. fat råolje.

Dette er en del av den energiplanen Bush la frem i mai 2001, som han fortsatt sliter med å få gjennom Kongressen.

Andre deler av planen innebærer nybygging av kjernekraftverk samt økt bruk av kull.

USA sitter på verdens største kullforekomster og planen til Bush inkluderer forskning for å utvikle renere forbrenningsprosesser.

I USA er ansvaret for det nukleære våpenarsenalet lagt til energidepartementet, inkludert ansvaret for behandling av radiaktivt avfall.

33% økt oljeforbruk

Til nå har dette krevet mer av statsrådens tid enn energipolitikk. Foreløpig gjør det seg gjeldende en viss usikkerhet om hvordan valget av Bodman skal tolkes med hensyn til hvilken poltikk Bush nå vil føre.

Energiplanen fra 2001beskriver voldsomme behov. Oljeforbruket er ventet å øke med 33 prosent i de neste 20 årene, gassforbruket med godt over 50 prosent og elektrisitetsforbruket med 45 prosent.

Energiplanen til Bush peker også på behovet for å fornye et foreldet distribusjonsett samt bygge 38.000 miles nye rørledninger og 225.000 miles nye distribusjonsledninger.

Bodman kommer fra stillingen som vise-finansminister, en stilling han kun har hatt i ett år. Før det var han vise-handelsminister.

Fram til Bodman entret politikken, arbeidet han lenge innen både kjemisk industri, investeringsselskaper og akademia.

I amerikansk politikk er det uvanlig å la viseministre rykke opp. Det er stillinger som er tillagt det administrative ansvaret for å sette politikken ut i livet. Viseministre er normalt ikke med i det politiske beslutningsarbeidet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.