KARRIERE

UiO faller på ranking

NED: Universitetet i Oslo faller 10 plasser på Shanghai-rankingen.
NED: Universitetet i Oslo faller 10 plasser på Shanghai-rankingen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
17. aug. 2010 - 10:16

2010-utgaven av den såkalte Academic Ranking of World Universities, populært kalt Shanghai-rankingen, ble offentliggjort i dag.

Tidligere har rangeringen vært gjort av Shanghai Jiaotong University, men har nå blitt overtatt av en uavhengig organisasjon kalt Shanghai Ranking Consultancy.

Rankingen baserer seg på en rekke indikatorer, blant annet ansatte og studenter med nobelpriser, siterte forskere, artikler i tidsskriftene Nature og Science og akademiske prestasjoner.

Ned

Universitetet i Oslo plasserer seg høyest av de norske universitetene, med en 75.-plass. Det er ned ti plasser fra i fjor.

Københavns Universitet er nordens beste universitet, ifølge rangeringen, og plasserer seg på 40.-plass på verdensbasis.

Like bak følger Karolinska Institutet i Stockholm med en 42.-plass, og Uppsala med en 66.-plass.

UiO-rektor Ole Petter Ottersen.
Nummer fem i NordenGOD: UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener UiO hører til i toppsjiktet blant verdens universiteter. (FOTO: Dag Yngve Dahle) Dag Yngve Dahle

Nummer fem i Norden

Foran UiO på rangeringen finner vi også Universitetet i Helsingfors med en 72.-plass, mens Universitetet i Stockholm plasserer seg like bak, på en 79.-plass.

Rektor Ole Petter Ottersen ved UiO understreker at en slik rangering ikke forteller alt om et universitet.

– Uansett om UiO går opp eller ned på slike rangeringer, så dekker de bare en liten del av aktiviteten vår. Og det fins alltid en del metodologiske problem når det gjelder hvordan disse listene blir til, påpeker han overfor NTB.

– Men det som er sikkert, er at UiO tilhører tetsjiktet av verdens 900 universiteter, sier han.

Amerikansk dominans

Verdens beste universitet er, som i alle andre år siden rankingen begynte i 2003, Harvard i USA.

Nummer to og tre har imidlertid byttet plass. University of California, Berkeley, har rykket opp en plass, mens University of Stanford har falt en.

På topp 20-lista finner vi kun amerikanske universiteter, med unntak av tre britiske og ett japansk. University of Cambridge er Europas beste universitet, på en femteplass.

Les mer om: