NATURVITENSKAP

UFO-motangrep

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. jan. 2003 - 10:29

Sol-forsker Pål Brekke og teamet rundt solobservasjonsprosjektet SOHO (Solar & Heliospheric Observatory) har siden starten i 1995 vært plaget av folk som mener å se uidentifiserte flyvende objekter (UFO) i bildene fra sola.

Hittil har forskerne tatt dette med ro og smilt litt overbærende. Nå er de så grundig lei hysteriet, at de har laget et eget nettsted der folk kan boltre seg i teknikker for å legge inn egne UFOer på bildene og som forklarer hvordan man kan "lage" UFO-er.

Dette originale SOHO-bildet fra sola viser en kosmisk partikkel som streifer pikslene i digitalkameraet. Den horisontale stripen overs skyldes at detektoren ble mette og "lekker" lys til nabo-piksler. På mange nettsider om uforklarlige fenomen, er dette tolket som tegn på UFO-aktivitet.

Her er ett eksempel på UFO-oppslag: http://www.para-normal.com/nuke/html/modules.php?name=News&file=article& sid=902

I Storbritannia er UFO-tilhengerene gått av skaftet: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/2662787.stm

Pål Brekke, som er nestleder for forskerteamet i SOHO-prosjektet, opplyser i en epost at det som regel er "støy" i bildene som starter spekulasjonene.

-Som oftest er det planeter eller kometer som beveger seg over bildefeltet. I mange tilfeller er det også et resutat av de uttallige høyenergetiske partikler som hele tiden treffer de digitale kameraene som sitter i teleskopene, forklarer han og viser til denne nettadressen: http://sohowww.nascom.nasa.gov/hotshots/2003_01_17/

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.