SAMFUNN

Ubåt senkes ikke av Norge

Det fellesnordiske utviklingsprosjektet for framtidas ubåter, Viking-ubåtene, har fått et skudd for baugen. Stortinget vedtok i juni å trekke seg ut av prosjektet. Sverige og Danmark har likevel bestemt seg for å fortsette utviklingen i regi av Submarine Corporation AB (VSC).

Norge blir uansett med i nærmere ett år til. Første fase i Prosjektdefinisjonsfasen er allerede finansiert og i gang. Det betyr arbeid for Kongsberg Defence and Aerospace (KDA), som deltar i VSC med utvikling av et integrert våpenkontrollsystem. Danske og svenske myndigheter vil fortsette 10-milliarder kronersprosjektet uten Norge. Ifølge en pressemelding de danske og svenske forsvarsministere sendte ut i går, er Norge velkommen tilbake i prosjektet dersom vi ønsker det.

Administrerende direktør i Kongsberg Defence and Aerospace, Tom Gerhardsen, tror fortsatt at Norge kan tenkes å bli med på prosjektet videre.

- Beslutningen i Stortinget er forhåpentligvis ikke et endelig nei til Viking. Målet var å spare penger. Dersom Norge ikke deltar i Viking programmet må Forsvaret bruke penger å forberede en oppgradering av Ula-klassen, poengterer Gerhardsen.

Han antyder dermed at vinninga kan gå opp i spinninga. Norge må enten bruke milliarder av kroner på å modernisere de gamle Ula-ubåtene, eller være med på det nordiske spleiselaget. Behovet for nye ubåter er størst i Danmark, mens Sverige kan klare seg uten nyanskaffelser i mange år.

- Dersom Norge ender opp med å modernisere Ula-ubåtene, regner jeg med at KDA likevel blir engasjert, sier Gerhardsen til tu.no.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.