KRAFT

Uavklart NorNed 2-eierskap

UAVKLART EIERSKAP: Det er ennå ikke avklart hvem som skal eie NorNed 2-kabelen mellom Norge og Nederland. Bildet viser leggingen av den første NorNed-kabelen, som eies av Statnett og Tennet.
UAVKLART EIERSKAP: Det er ennå ikke avklart hvem som skal eie NorNed 2-kabelen mellom Norge og Nederland. Bildet viser leggingen av den første NorNed-kabelen, som eies av Statnett og Tennet. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
30. des. 2010 - 08:13

Statnett ønsker å bygge likestrømskabler til både Nederland og Tyskland. NorNed-kabelen på 700 MW, som allerede er i drift, eies av Statnett og den nederlandske systemoperatøren Tennet med halvparten hver. Men det er ennå ikke avklart hvem som skal eie NorNed 2.

Kabelen skal ifølge Statnetts nettutviklingsplan få en kapasitet på 700 MW og stå ferdig en gang mellom 2016 og 2018.

1 600 MW

I to brev til Statnett datert 10. juni ba Tennet om nettilknytning for kabel både fra Norge til Tyskland og fra Norge til Nederland. Kablene skulle ifølge Tennet ha en makskapasitet på 1 600 MVA hver og føres i land enten ved Feda eller Tonstad. 1 600 MVA (Megavoltampere) tilsvarer omtrent 1 600 MW.

I sitt svarbrev datert 27. oktober skriver Statnett at de forstår brevene slik at kablene skal eies av Tennet, og avviser at det er plass i nettet til flere kabler enn de som allerede er planlagt.

Mangler nettkapasitet

Statnett viser til fem andre prosjekter som vil ta all kapasiteten i nettet: Skagerrak 4 til Danmark, NorNed 2 til Nederland, Nordlink og NorGer til Tyskland og North Sea Network til Storbritannia.

Videre påpeker Statnett at Tonstad er det foretrukne ilandføringsstedet for både NorGer og Nordlink, mens NorNed 2 planlegges med ilandføring ved Feda. Riktignok har Statnett satt i gang arbeid med å forsterke nettet i Sør-Norge, men den ekstra kapasiteten vil kun være nok til de planlagte prosjektene.

“Å legge til ytterligere prosjekter til Nederland og/eller Tyskland vil øke konkurransen om den begrensede kapasiteten ytterligere”, skriver Statnett.

FORTSETTER: ¿ NORD-LINK og NorGer går siden om side, hånd i hånd, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.
Ingen avtale SAMARBEID: Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen har inntrykk av at Tennet ønsker å samarbeide om nye kraftkabler til Tyskland og Nederland. Trond Isaksen/Statnett

Ingen avtale

Statnett påpeker imidlertid at det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) som bestemmer hvilke prosjekter som får konsesjon, og at Statnett ikke inngår avtale om nettilknytning før myndighetene har gitt slik konsesjon.

“Selv om Statnett som systemoperatør er juridisk forpliktet til å gi råd til potensielle kunder som søker om nettilknytning, kommer vi ikke til å gå inn på eksklusive avtaler i den forbindelse om et kabelprosjekt”, skriver Statnett i sitt brev til Tennet.

Ingen konsesjonssøknad

Ifølge nettutviklingsplanen Statnett la fram i høst, var planen at det skulle søkes om konsesjon til NorNed 2 i løpet av 2010. Det har ennå ikke skjedd.

– Det er foreløpig ikke avklart hvilken rekkefølge disse prosjektene vil bli drevet fram etter. NorNed 2 er i alle fall ikke klar for konsesjonssøknad ennå. Det er det jeg kan si om framdriften, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Tennet eier også nettet på tysk side der kabelen fra Norge skal komme i land. Statnett har forsøkt å få med Tennet som eier i Nordlink-prosjektet, men så langt uten hell.

Pressetalsmann Jelle Wils i Tennet.
Diskuterer INGEN AVTALE: Tennet og Statnett har ennå ikke kommet fram til noen avtale om hvem som skal eie den planlagte nye strømkabelen mellom Norge og Nederland, bekrefter Tennets pressetalsmann Jelle Wils. Tennet

Diskuterer

Pressetalsmann Jelle Wils i Tennet opplyser til Teknisk Ukeblad at selskapet er i ferd med å planlegge NorNed 2- og Nordlink-prosjektene. Og at Tennet ikke har planer om å bygge andre kabler enn disse fra Tyskland og Nederland til Norge.

Men på spørsmål om Tennet planlegger å bygge og eie kablene sammen med Statnett, svarer han:

– Vi diskuterer disse prosjektene med våre kolleger i Norge i mer detalj, for eksempel når det gjelder partnerskap, kapasitet, eierskap og planlegging. Så snart vi har ytterligere detaljer, vil vi kunngjøre det.

Tor Inge Akselsen sier at Statnett har inntrykk av at Tennet ønsker å samarbeide om de to prosjektene. Men han bekrefter at partene ikke har inngått avtale om felles eierskap av verken NorNed eller Nordlink.

Les også: Nordisk og fransk kraftmarked kobles sammen

Nexans: – Sjøkabelen er velkjent teknologi

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.