KARRIERE

– Uaktuelt med 6-timersdag

VANSKELIG: Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen og statsminister Jens Stoltenberg sier begge at eldrebølgen gjør det svært vanskelig å gå inn for sekstimersdag i norsk arbeidsliv.
VANSKELIG: Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen og statsminister Jens Stoltenberg sier begge at eldrebølgen gjør det svært vanskelig å gå inn for sekstimersdag i norsk arbeidsliv. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
8. sep. 2009 - 07:39

Både Sosialistisk Venstreparti og LO har gått inn for innføring av 6-timersdag i sine programmer.

– Uanstendig

Det mener Arbeiderpartiets nye generalsekretær Raymond Johansen vil bli vanskelig, blant annet grunnet eldrebølgen som skyller inn over oss fra rundt år 2020.

– Det blir lett uanstendig overfor fremtidige generasjoner. VI må være ærlige i møte med de demografiske endringene og innrømme at det vil bli et veldig trykk på at folk skal holde seg i arbeid, sier han i et intervju med Aftenposten.

På spørsmål om 6-timersdag er uaktuelt, svarer han:

– Ja. Det er veldig vanskelig å se for seg at det kan være gjennomførbart som en generell ordning i arbeidslivet.

– Som å trekke tenner

Johansen får støtte fra statsminister og partifelle Jens Stoltenberg.

– Den kraftige veksten i antall eldre styrker ikke argumentasjonen for 6-timersdagen, sier han.

Statssekretær Wenche Lyngholm (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier at SV vil stå for 6-timersdag i forhandlingene om Soria Moria II.

– 6-timersdagen er veldig riktig likestillings- og velferdspolitikk. Og hvis vi ser på historien har alle slike arbeidstidsreduksjoner vært møtt med stor motstand, særlig fra høyresiden. Det har vært som å trekke tenner hver gang.

NHO har regnet ut at reformen vil koste 200 milliarder kroner for norsk næringsliv.

SSB mener 6-timersdagen vil forsterke mangelen på arbeidskraft. Bare innen helse- og sosialsektoren vil vi mangle 140.000 årsverk innen 2030, mener statistikerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.