KRAFT

Tyskland vil ta hensyn til norske kabel-interesser

Kapasitetsmarkeder kan gjøre mellomlandskabler ulønnsomme, men Tyskland opplyser til Statnett at de vil ta hensyn til Norges interesser.
Kapasitetsmarkeder kan gjøre mellomlandskabler ulønnsomme, men Tyskland opplyser til Statnett at de vil ta hensyn til Norges interesser. Bilde: Ole Magnus Grønli
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. sep. 2013 - 12:39
Vis mer

Pristopper er lønnsomme for eierne av utenlandskabler. Da kan eieren nemlig overføre billig kraft fra ett land og selge det dyrt i landet hvor prisene for øyeblikket er høye.

Slike pristopper vil det bli mer av etter hvert som det bygges stadig mer uregulerbar fornybar kraft.

Nå vurderer imidlertid både Tyskland og Storbritannia å innføre såkalte kapasitetsmarkeder. Disse markedene innebærer at kraftprodusenter får betalt for å ha kraft «i bakhånd» som kan brukes for å hindre strømbrudd når vindmøller og solcellepaneler ikke leverer.

Både Statnett og olje- og energiminister Ola Borten Moe har advart mot slike markeder. Hvis de planlagte kablene fra Norge til England og Tyskland ikke får være med, risikerer disse prosjektene nemlig å bli ulønnsomme.

Les også: Hydro vil bremse Statnetts kabelplaner

Reduserer lønnsomheten

I juli sendte Statnett et brev til det tyske nærings- og teknologidepartementet og ba om at Nordlink får være med i et kapasitetsmarked hvis et slikt marked blir opprettet.

I brevet skrev Statnett at et rent nasjonalt kapasitetsmarked ville redusere den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet betraktelig.

Nå har statssekretær Stefan Kapferer i det tyske Nærings- og teknologidepartementet svart på Statnetts henvendelse, i et brev som Teknisk Ukeblad har sett.

Han slår fast at Nordlink-prosjektet vil være til fordel for begge land, og at Tyskland vil fortsette sin kraftige støtte til prosjektet.

Les også: Borten Moe gir tysk energipolitikk det glatte lag

Tar hensyn til Nordlink

Han understreker at Tyskland fremdeles diskuterer om et kapasitetsmarked, og at både fordeler og ulemper vurderes.

«I den sammenheng kan jeg forsikre om at spørsmålet om mellomlandsforbindelser og de økonomiske virkningene på bygging og drift av disse vil inngå i vurderingen av markedsdesignen. Vi vil gjøre vårt ytterste for å sikre at mellomlandsforbindelsene tas hensyn til på en rettferdig og balansert måte. Det er i alle tilfelle også nødvendig i henhold til europeisk lov. Dette gjelder også for Nodlink-prosjektet og Norges interesser i saken», heter det i brevet.

Les også: Statnetts kabler øker strømprisen

Statnett tilfreds

Konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett sier til Teknisk Ukeblad at han er tilfreds med at tyske myndigheter så klart erkjenner at eventuelle fremtidige kapasitetsmarkeder vil ha mye å si for mellomlandsforbindelsenes lønnsomhet.

– Dette er en veldig sterkt og klar erkjennelse som er viktig for oss. Vi ser veldig positivt på at det gis forsikringer om at hensynet til utenlandsforbindelsenes lønnomhet vil tillegges stor vekt i framtidige diskusjoner i Tyskland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Tror du det blir innført et kapasitetsmarked i Tyskland?

– Vi mener at det beste vil være å ikke innføre slike markeder. Men om de innføres, så må vi være med på en egnet måte, enten gjennom at kabelen deltar eller at norske kraftprodusenter gjennom kabelen gis anledning til å delta i det tyske markedet. Det finnes ingen gode grunner for at kablene ikke kan omfattes av et eventuelt kapasitetsmarked, sier Løvås.

Les også:

Har mistet troen på kraftmarkedet

Statnett velger korteste vei til Tyskland

Kapasitetsmarkedet truer utenlandskabler  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.