SAMFERDSEL

Tyskland lanserer verdens første flåte med hydrogendrevne tog

En flåte med 14 hydrogendrevne passasjertog som skal erstattet dieseltog i delstaten Niedersachsen, ble lansert onsdag.

Etter et vellykket prøveprosjekt fra 2018 til 2020, setter den tyske delstaten Niedersachsen inn 14 hydrogendrevne tog i den regionale passasjertrafikken.
Etter et vellykket prøveprosjekt fra 2018 til 2020, setter den tyske delstaten Niedersachsen inn 14 hydrogendrevne tog i den regionale passasjertrafikken. Foto: Sina Schuldt/DPA/AP/NTB
25. aug. 2022 - 15:29

Tyske myndigheter ønsker å utvide bruken av hydrogen som et rent alternativ til fossilt brennstoff.

Delstatsminister Stephan Weil sier prosjektet, som har kostet 93 millioner euro – drøyt 900 millioner kroner – er et ypperlig eksempel på Niedersachsens innsats for å få en grønnere økonomi.

Et regionalt selskap skal drive de franskbygde togene på ruter mellom byene Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde og Buxtehude. Jernbanenettet her er ikke elektrifisert.

Produsenten Alstom sier de har en rekkevidde på opptil 1000 kilometer og en toppfart på 140 kilometer i timen. Ved å bytte til hydrogen fremstilt med fornybar energi er det mulig å spare 1,6 millioner liter diesel i året. 

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.