ARBEIDSLIV

Tyske arbeidere ser på fire dagers arbeidsuke 

Ønsker å begrense arbeidsløshet etter koronakrise og elbilovergang.

Den tyske arbeidstakerorganisasjonen GI Metall ønsker firedagersuke. Illustrasjonsfoto fra Berlin.
Den tyske arbeidstakerorganisasjonen GI Metall ønsker firedagersuke. Illustrasjonsfoto fra Berlin. Foto: Flo Karr/Unsplash.
27. aug. 2020 - 05:00

Det er ikke bare nordmenn som jobber korte uker, også i Tyskland er arbeidsukene korte.

Ifølge Eurostat jobber tyskerne i gjennomsnitt litt over 34 timer i uka. De samme tallene viser at nordmenn bare jobber 33,5 timer.

Tysklands største fagforening, IG Metall, foreslår at medlemmene skal be om fire dagers arbeidsuke for å oppveie det økonomiske presset som følger pandemien, skriver World Economic Forum.

IG Metall, med over to millioner medlemmer, foreslår det for å begrense tap av arbeidsplasser i bilindustrien, som allerede er under press på grunn av overgang til elbilproduksjon. Det kan føre til at nødvendig ekspertise beholdes i bransjen, samtidig som det blir lavere utgifter til arbeidsløshetstrygd.

Vil ikke redusere lønnen tilsvarende

Lederen Jörg Hofmann sier til Süddeutsche Zeitung at det gjør det mulig for flere å beholde jobben i bilindustrien. Han mener likevel at lønnen ikke skal reduseres like mye som antall arbeidstimer.

Forslaget har fått blandet mottakelse, men den tyske arbeidsministeren Hubertus Heil er blant dem som åpen for muligheten.

I fjor innførte Microsoft i Japan firedagersuke en periode, og opplevde økt produktivitet.

I følge Dag Inge Fjeld er dette fire viktige album fra fire banebrytende artister/band: Bob Dylan, TNT, The Beatles og Rush.
Les også

– Sam Eyde var Norges Mick Jagger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.