SAMFUNN

Tynt bredbånd

I budsjettforslaget har regjeringen pakket målene inn slik:

"Det offentlige skal legge til rette for virksom konkurranse og bidra til etterspørsel etter bredbånd. I områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag for utbygging, vil Regjeringen vurdere særskilte tiltak. Markedet må imidlertid gis anledning til å virke før slike tiltak settes inn."

Bondevik og Co fortsetter HØYKOM-programmet og forlenger det med tre nye år. Regjeringen foreslår å bevilge 51,5 millioner kroner til HØYKOM i 2003.

HØYKOM skal understøtte eNorge-planens mål om utbygging av bredbåndsnett til grunnskoler, videregående skoler, folkebibliotek, sykehus og kommuneadministrasjoner.

Handlingslammet

Men ifløge IKT Norge virker regjeringen handlingslammet når det gjelder bredbåndsutrulling. Foreningen mener at det eneste statsbudsjettet bidrar med er enda flere piloter gjennom HØYKOM-ordningen.

-Hovedproblemet når det gjelder bredbånd i Norge i dag er ikke nødvendigvis å bygge ut mer fiber. Norge har allerede mye fiber som ligger passiv eller død. Hovedutfordringen synes heller å være å utnytte den fiberen vi allerede har lagt ned samt sikre aksess. Norge er verdensmester på piloter innen bredbånd, men når skal vi rulle ut?, spør foreningen i en kommentar til budsjettforslaget.

Også IKT i utdanningen er offer for kutt fra regjeringen på 20 millioner. Innen utdanning er det kun utvikling av nasjonal utdanningsportal og nasjonalt læringsnett som er prioritet. Det står ingenting i budsjettet om å øke andelen PC'er i skolen til tross for store forskjeller som er i skolen i dag når det gjelder utstyr.

Litt skryt

IKT Norge finner imidlertid rom for noen positive betraktninger. Foreningen synes det er positivt at regjeringen foreslår å utvide skattefradragsordningen for FoU til å gjelde alle virksomheter fra og med 2003. Dette utgjør en samlet skattelettelse for næringslivet på omkring 400 millioner kroner.

IKT-foreningen synes det er positivt at bedrifter som er i en etableringsfase får mulighet til å få det overskytende ved skatteoppgjøret. Dette har vært en kampsak for IKT-Norge, og det er positvit at regjeringen nå har tatt dette på alvor. IKT-Norge synes i tillegg det er spesielt positivt at IT-forskningen styrkes med 20 millioner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.