OFFSHORE

Tyner milliarder fra Valhall

Anders J. Steensen
6. juni 2003 - 12:53

BP vil dekke havbunnen over Valhallfeltet i norsk sektor av Nordsjøen med faste seismiske kabler.

Til sammen 120 kilometer med seismikkabler og navlestreng for kontinuerlig overvåking av reservoarets oppførsel skal legges ut.

Målet med å installere såkalt "Life of Field Seismic" (LoFS) er å sikre drenering av utvinnbare reserver og øke både utvinning og produksjon. BP regner med at det gir færre tørre hull og flere fylte fat.

BP har valgt å bruke Valhall - som anses for å være det mest kostnadseffektive feltet i konsernets globale portefølje - som prøvested for LoFS. Valhallfeltet er et kalksteinsreservoar, og dersom forsøkene blir vellykkede, kan dette komme nabofeltene på Ekofisk til gode. T

eknologiens fulle potensial er ikke kjent ennå, men for Valhall ventes det at LoFS vil øke produksjonen med 60 millioner fat.

Sanntidsstyring

Kablene, samt alt annet undersjøisk utstyr, graves ned i havbunnen. Den første fullstendige datainnsamlingen er planlagt i slutten av august 2003.

I løpet av de kommende 18 månedene vil det bli foretatt seks datainnsamlinger. LoFS legges til rette for sanntids reservoarstyring. Dataene overføres via fiberoptiske kabler til flerfaglige team på land.

Prosjektet koster 350 millioner kroner og går etter planen. Integreringstester er utført på alt utstyr, inkludert de seismiske kablene og mer enn 10 000 geofoner og hydrofoner.

Alle kontraktene er tildelt, den siste til PGS for behandling av data.

Syv terabyte med data vil bli overført til land via fiberoptisk kabel. Informasjonsmengden er nesten like stor som i verdens største bibliotek (Kongressbiblioteket), med mer enn 120 millioner bøker på rundt 852.000 km med bokhyller.

Ser reservoaret

LoFS medfører store testprogrammer fordi dette ikke har blitt utført andre steder tidligere.

Permanent installering, kommersiell drift og håndtering av store mengder av seismikkdata på kort tid ligger vanligvis utenfor en driftsorganisasjon arbeidsområde.

- Jeg er overbevist om at prosjektet vil føre til bedre ressursbruk gjennom hurtigere, sikrere og mer nøyaktige data. Det vil også avsløre unormale forhold tidligere og gjøre det mulig for oss å "se" gjennom gasskappen på Valhall ved hjelp av skjærbølger (lydbølger som kun beveger seg i fast jord). Alt dette er viktig for å øke verdien fra Valhallreservoaret, sier Rob Anderson, prosjekt- og teknologileder i BP Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.