ROMFART

Tvillingpar gir stereo-sol

Mona StrandeMona StrandeJournalist
23. okt. 2006 - 13:16

STEREO-prosjektet består av to nesten identiske satellitter som skal skytes opp fra Cape Canaveral i Florida natt til torsdag norsk tid.

Får stereosyn

Solobservatoriene skal gå i samme bane rundt sola som jorda gjør. Det ene beveger seg foran jorda og det andre kommer etter. Dermed ser satellittene sola fra to vinkler.

Det gir et dybdesyn som skal tilsvare det vi mennesker har fordi øynene våre er plassert litt fra hverandre.

Historisk

Satellittene vil ta bilder av solens atmosfære, gasskyer og måle partikkelstrømmen fra sola.

- Når forskerne setter sammen bildene fra de to observatoriene kan de studere solstormer og andre voldsomme prosesser i tre dimensjoner for første gang i solforskningens historie, sier seniorrådgiver Pål Brekke, Norsk Romsenter.

Studerer utbrudd

Satellittene får en spesiell oppgave med å studere solens utbrudd, eller solstormer. Solstormene slynger mange milliarder tonn gass ut i rommet, med en fart på flere millioner kilometer i timen.

Dersom solstormene treffer jorda kan det slå ut alt fra satellitter til kraftforsyning og elektronikk, men når man bare observerer solutbruddene fra en vinkel er det vanskelig å oppdage en partikkelstorm som er på vei direkte mot jorda.

Solstormvarsel

Med dagens satellitter og teleskoper er det lettest å se partikler som blir slynget sideveis ut i rommet. STEREO skal kunne løse det problemet.

- Det er viktig å kunne varsle solstormer så tidlig som mulig, og der kommer STEREO til å gjøre en viktig jobb, sier Brekke.

Først og fremst skal forskerne prøve å forstå mer av årsaken til de voldsomme utbruddene.

To-årig prosjekt

Etter at satellittene er skutt opp, vil de slynge seg rundt i rommet i tre måneder før de kan starte observasjonene. I den første tiden må de passere nær både jorda og månen flere ganger før de er i bane.

STEREO er en forkortelse for Solar Terrestrial Relations Observatory. De to satellittene måler 1m x 1m x 2 m, veier 600 kilo hver, og skal være virksomme i to år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.