TRAFIKK OG ITS

Tuting i lyskryss skal gi lenger rødt lys

Politiet tester ut nytt system i Indias mest folkerike by.

Selv ikke å ha Ganesha, hinduenes gud for visdom, framgang og hell og lykke, på dashbordet hjelper mot trafikk-korken i Mumbai.
Selv ikke å ha Ganesha, hinduenes gud for visdom, framgang og hell og lykke, på dashbordet hjelper mot trafikk-korken i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade/AP/Scanpix
5. feb. 2020 - 15:11

I Mumbai, der mange bilister lever etter prinsippet om at iherdig tuting gir raskere grønt lys, prøves det ut et nytt system: Støy får lyset til å bli stående på rødt.

Det er politiet i Indias mest folkerike by som står bak nyvinningen, skriver The Guardian. Trafikken i byen som har mellom 13 og 20 millioner innbyggere avhengig av hvor langt ut i forstedene man teller, er preget av enorme køer. 

Dagens glassfasader er lite bærekraftige. Produksjonen gir utslipp, og kjøling krever mye energi i den varme årstiden. Nå kommer et alternativ som gir kan gi nytt liv til glassfasader.
Les også

Fremtidens vinduer slipper inn mer lys

I en ny kåring har Mumbai faktisk fjerdeplassen på lista over byene i verden med størst trafikkproblemer, og politiet i delstatshovedstaden er lei av at utålmodige bilførere lager et voldsomt bråk hver gang de venter på grønt lys. Derfor har de nå tatt teknologi i bruk for å få dempet trafikkstøyen.

– Mer tuting, mer venting, er politiets slagord. Ordningen er også omtalt som et straffesignal i en mye delt video politiet har lagt ut på Twitter.

Hver gang lyden av bilhorn stiger over 85 desibel, går lyset tilbake til rødt. Dermed kan ventetiden bli svært lang for bilførere som ikke klarer å holde seg i skinnet.

Forskere på amerikanske MIT har funnet at lys får vann til å fordampe. Prosessen er kalt fotomolekylær effekt.
Les også

Nytt og ukjent fysisk fenomen: Fordamper vann uten varme

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.