KRAFT

Tungt snøvær hindrer hjelpearbeidet i Japan

Redningsarbeidere leter gjennom sammenraste bygninger i Natori.
Redningsarbeidere leter gjennom sammenraste bygninger i Natori. Bilde: Scanpix/Reuters
16. mars 2011 - 15:50

I Sendai, som en gang var en by, men som nå er et vasstrukkent ødeland, har brannfolk og redningsarbeidere ennå ikke gitt opp håpet om å finne overlevende.

Lik

Men som i mange andre byer som ble oversvømt av tsunamien forrige fredag, drar redningsmannskapene lik etter lik ut av vrakrestene.

– Den sterke lukten av døde kropper og det skitne sjøvannet gjør søket ekstremt vanskelig, sier Yin Guanghui, som er med i et kinesisk redningsteam i den ramponerte byen Ofunato.

Antall bekreftede omkomne etter jordskjelvet og tsunamien steg onsdag til 3.676 mennesker fordelt på tolv regioner, ifølge japansk politi. Ytterligere 7.558 personer i seks regioner har status som savnet, melder nyhetsbyrået Kyodo.

– Mektige tsunamibølger har truffet husene i området flere ganger. Enhver som er fanget i ruinene, vil ha druknet på kort tid, uten mulighet for å overleve, sier redningsarbeideren.

Les også: Slik oppstår nedsmelting

Snø

Mangelen på mat, vann og drivstoff er akutt, mens situasjonen for overlevende og redningsmannskaper nordøst i Japan ble tilspisset av et kraftig snøvær onsdag. Temperaturene i de hardest rammede områdene Iwate, Miyagi og Fukushima falt til nullpunktet, mens meteorologene meldte at det kunne bli så kaldt som minus fem grader torsdag.

– Et teppe av snø har falt. Sikten er dårlig, men folk jobber fortsatt, og militæret er også her. Men brannmannskapene dro fordi de var redd de ikke ville nå basen sin på grunn av snøen, sier Patrick Fuller i Røde Kors, som befinner seg i fiskebygda Otsuchi.

Lokale myndigheter har bedt om at det bygges 32.800 midlertidige hus til de flere hundre tusen hjemløse i de tre regionene.

Savner ti slektninger

I to smertefulle dager lette Tomeko Sato etter datteren. Nå leter hun og datteren etter ti savnede slektninger i ødelandet som en gang var deres hjem i fiskebyen Minamisanriku.

– Jeg får ikke kontakt med dem, jeg er veldig bekymret, sier 54 år gamle Sato, som er blant de tusenvis som mistet huset sitt.

Omkring halvparten av befolkningen på 17.000 i Minamisanriku har vært savnet siden den enorme veggen av vann smadret kystbyen fredag. Bølgene utslettet nærmest alt på sin over 1 kilometer lange ferd innover landet.

Les også: – Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl

Vil finne overlevende

Fortsatt er rundt 8.000 personer ennå ikke gjort rede for, forteller Takashi Takashita, som er sjef for byens brann- og redningstjeneste.

Han nekter å gi opp håpet om å finne overlevende.

– Muligheten for å finne folk i live er veldig liten, men vi vil forsøke å finne de savnede, ikke bare lik, sier Takashita, som bruker en golfkølle til å rote gjennom en haug av trerester, fiskenetting og klær.

I det vidstrakte ødelandet bak ham kan man skimte flere hundre lignende hauger. Redningsmannskaper finkjemmer omhyggelig det gjørmete landskapet, men området er så enormt og arbeidet så utfordrende at Takashita tror mannskapene vil måtte lete etter døde i opptil en uke. Så langt har 1.000 lik blitt funnet.

Mens eiendelene til flere tusen mennesker er strødd utover bakken – en mobiltelefon, bryllupsbilder og til og med et samuraisverd – er det ikke tegn til noen døde.

Tsunamien rev med seg bygninger og biler med slik styrke at det meste ble knust i biter. Det som ikke ble ødelagt da bølgene skylte over land, erobret vannet da det trakk seg tilbake.

Les også: Vil lagre kjernefysisk avfall i Sverige

Mangler mat

Overlevende i de katastroferammede regionene i Japan sliter med mangel på mat, vann og drivstoff.

– Det finnes verken elektrisitet, gass, mat eller vann, de har absolutt ingenting, forteller den britiske fotografen Piotr Onak på telefon fra Iwate-regionen på øya Honshu nordøst i Japan.

Mange av de evakuerte manglet onsdag fortsatt mat- og vannforsyninger. Omkring 850.000 husstander i nordøst var fortsatt uten strøm, mens 1,6 millioner manglet rennende vann, melder NHK.

– 19.000 reddet

Ifølge Japans forsvarsdepartement har soldatene som deltar i hjelpearbeidet, reddet omkring 19.000 mennesker siden fredag. Militæret fortsetter arbeidet med å bringe flere tusen personer i sikkerhet.

Det anslås at rundt 23.300 mennesker fortsatt er strandet, noen av dem befinner seg på holmer utenfor den nordøstlige kysten av Japan. Onsdag ble to personer dratt ut av ruinene i live.

Omkring 80.000 mannskaper fra politiet og militæret deltar i redningsarbeidet.

Les også: IEA frykter atomskepsis

– Kjernekraftillusjonen har sprukket

– Hva i helvete foregår?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.