PRODUKSJON

Trykkrør i plast utfordrer stål

Her er de store trykkrørene på vei ut av fabrikken til Pipelife Norge.
Her er de store trykkrørene på vei ut av fabrikken til Pipelife Norge. Bilde: Pipelife Norge
Camilla Aadland
21. feb. 2005 - 08:04

Rørene lages i polyetylen og har en diameter på to meter.

– Innen polyetylen er vi de eneste som kan lage så store trykkrør, sier administrerende direktør Kjell J. Larsen ved Pipelife Norge.

Bedriften investerte i fabrikken i Stathelle i fjor, slik at det skulle være mulig å lage rør på opp til 2000 millimeter. Slike trykkrør finnes i dag i blant annet stål, men ikke i plast. Rørene som skal til Spania er til en inntaksledning til et landbasert fiskeoppdrettsanlegg på nordvestkysten av Spania. Kontrakten har en verdi på 25 millioner kroner.

– Kontrakten er viktig ut fra volumet, omsetningen og inntjeningen den gir. Men den er også viktig som døråpner. Dette er vårt første store prosjekt med så store trykkrør, sier Larsen.

Flere fordeler med plast

Pipelife Norge eksporterer allerede rør med en diameter på 1,6 meter til blant annet Sør-Amerika, Afrika og Middelhavs-området.

– Fordelen med rørene våre er at plast er korrosjonsresistent. Saltvann skal transporteres gjennom røret vi skal levere, og da blir dette et viktig parameter i forhold til levetid. Installasjonsmessig er polyetylen fleksibelt og effektivt. Med stål er det annerledes, det er stivt og kan komme til fysisk skade i møte med en ujevn sjøbunn, forteller Larsen.

Rørene leveres i lengder på opp til 550 meter. – Dermed sparer vi enormt med skjøter, som kan være både kostbare og tidkrevende. Vi får noen skjøter, men de blir per 550 meter i stedet for per 12. meter.

Plassering ingen hindring

Selv om produksjonen foregår i Norge, er logistikkostnadene gunstige. – Vi bruker tradisjonelle taubåter, men vi har gode avtaler og et transportsikkert konsept. Vi er konkurransedyktige selv om vi drar til Sør-Amerika eller Afrika, sier direktøren.

Pipelife Norge har totalt 200 ansatte i Norge. Hovedkontoret ligger i Surnadal. Fabrikken her produserer rør og deler i PVC og polypropylen, til vann og avløp, VVS, kabelbeskyttelse og el-installasjon.

I Stathelle produseres rør i polyetylen, og det er her Pipelife produserer store rør i lange lengder. Her er det cirka 50 ansatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.