T2

Tror på netbookens fall

MOT DØDEN: Asus Eee har vært pionéren på netbook-fronten siden 2007. Men nå er det snart slutt for minimaskinene uten maskinvarekraft, mener flere.
MOT DØDEN: Asus Eee har vært pionéren på netbook-fronten siden 2007. Men nå er det snart slutt for minimaskinene uten maskinvarekraft, mener flere. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
30. des. 2009 - 10:13

De bittesmå bærbare maskinene med mager maskinvare og lav pris har oversvømt markedet i et par år nå.

Utsiktene til en liten surfe-PC med god batteritid og veskevennlig format har fristet mange.

Vokst

Netbookene, som de kalles, kom først med 7 tommers skjerm, og vi har siden fått utgaver med både 8,9, 10,1, 11,6 og 12,1 tommer.

I fjor ble det solgt dobbelt så mange netbooks som året før. Men kurven vil raskt snu, mener analysebyrået DisplaySearch.

I spådommen for neste år, tror byrået at veksten i leveranser vil synke til 20 prosent, mens inntektene til produsentene vil være omtrent de samme, grunnet lavere salgspriser.

– Selv om netbooks er tynnere og lettere enn vanlige bærbare, fortsetter ytelsen til større bærbare å øke, mens prisene går nedover. Det gir større gap i ytelse og mindre gap i pris, sier John F. Jacobs, direktør for Notebook Market Research i DisplaySearch.

Lavspenning

En av hovedgrunnene til at markedet stopper opp, er inntoget til såkalte CULV-baserte maskiner (Consumer ultra low voltage).

Disse har netbook-liknende størrelser og batterilevetid, men mye bedre ytelse og gjerne en pris under 5.000 kroner.

– Netbookens dager er talte. Teknologien har avansert så mye at den har utmanøvrert seg selv. Du vil ikke gå for noe så enkelt lenger, sier Stuart Miles, redaktør av gadget-bloggen Pocket Lint til BBC News.

Ikke sterk nok

Internett, som gjerne har blitt betegnet som hovedbruksområdet for netbook-maskinene, har blitt så avansert og ressurskrevende at minimaskinene ikke har den kraften som trengs, påpeker han.

– Så fort du vil gjøre noe annet, møter du det samme problemet; den slutter å fungere. Den er ikke sterk nok, sier han, og legger til at han tror det er grunnen til at mange produsenter nå skifter fokus mot små og lette CULV-baserte maskiner med mer kraft.

TEST: Lenovo Ideapad S10-2

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.