T2

TEST: Lenovo Ideapad S10-2

Stein Jarle Olsen
30. nov. 2009 - 11:43
Vis mer

Lenovo er nå klar med sin tredje utgave av netbooken S10.

Da vi testet versjon 2, kalt S10E, tidligere i år, bemerket vi at prisen var lav, designet stilfullt, men batterilevetiden litt i tynneste laget.

TEST: Lenovo S10E

Blank

Nå har vi fått nykommeren S10-2 på testbenken, og den mest umiddelbare forskjellen er naturligvis designen. Der den sorte utgaven av S10E var laget i nøktern, matt plast med rette linjer, har S10-2 blitt glossy og noe rundere i kantene.

3-cellersbatteriet som bidro til lav vekt og praktisk form, har også blitt erstattet med et større 6-cellersbatteri som ”tyter ut” på baksiden av maskinen.

Vi er kanskje ikke voldsomt begeistret for designvalgene til Lenovos ingeniører – der det matte designet skilte S10E ut fra mengden, er den blanke svarte plasten på S10-2 svært utsatt for fingermerker, og det utstående batteriet gir en ganske upraktisk formfaktor.

Gjerrig

Innvendig har S10-2 fått Intel Atom N280-prosesssor som standard – den kjører på opptil 1,66 GHz og har en TDP (Thermal Design Power) på magre 2 watt – en halv watt mindre enn N270, som brukes på de fleste netbook-maskiner foreløpig.

Det betyr at prosessoren bruker mindre strøm, noe som også gir lavere varmeutvikling, til tross for at klokkefrekvensen er marginalt høyere.

Ellers snakker vi 1 GB RAM (med kun én RAM-port, altså må du bytte ut hele brikken om du vil ha mer minne), 160 GB harddisk og Windows XP Home.

Maskinen finnes også i en utgave med Windows 7 Starter og en med 3G-modem. Vår testutgave hadde XP Home og 3G.

Skjermen har fortsatt en oppløsning på 1024x600. Det er fremdeles ganske magert, men passer likevel en skjerm på 10 tommer ganske godt.

Vær imidlertid forberedt på mye scrolling i nettsider og små muligheter til å ha flere vinduer ved siden av hverandre.

Marginalt

Til tross for tilnærmet identiske spesifikasjoner som andre netbooks, kjørte vi Lenovo-maskinen gjennom en runde med SuperPi – om enn bare for å se om N280s 0,06 ekstra GHz gjør noe utslag i SuperPi sammenliknet med N270.

SuperPi er et program som måler hvor lang tid maskinen bruker på å kalkulere tallet pi med X antall desimaler, en prosess som presser prosessoren til det maksimale. Vi testet med 1 million og 2 millioner desimaler.



Som vi ser, er det som vanlig snakk om svært små forskjeller. N280 er bittelitt kjappere enn N270, mens den plasserer seg omtrent likt med Via Nano-prosessoren i Samsung NC20, som vi nylig testet.

TEST: Samsung NC20

I praktisk bruk betyr det imidlertid svært lite.

Tanken var også å sammenlikne i PCMark 2005, men S10-2 maktet aldri, av uvisst årsak, å fullføre denne testpakken, tross gjentatte forsøk.

Minitastatur

Sist bemerket vi at tastaturet var noe mer upraktisk enn på sammenliknbare netbook-maskiner. Det gjelder også nå.

Mange av tastene er ganske små, men avstanden mellom tastene (”pitchen”) er brukbar, så det går stort sett greit likevel.

Fn-tasten er dog fortsatt plassert utenfor Ctrl, noe vi aldri kommer til å være fornøyde med.

Venstre Shift er også relativt liten og med noe dårlig respons, noe som gjør at vi til tider sliter veldig med å få stor bokstav på riktig plass.

Space-tasten er også relativt kresen på hvor du trykker - om du legger trykket på en av sidene nekter den ofte å reagere. Ikke bra.

Alt i alt er tastaturet på Lenovo S10-2 greit, men ikke mer enn det.

Det krever en del tilvenning om du er vant til tastaturer i full størrelse, og vi synes andre produsenter gjør dette mye bedre enn Lenovo.

Standard

Størrelsen er dog svært hendig, og vekten brukbar. 1234 gram med 6-cellersbatteriet, ifølge vår veiing. S10E veide til sammenlikning 1.129 gram, men det var som nevnt kun med 3-cellersbatteri.

S10-2 oppleves verken som spesielt lett (til 10-tommer å være) eller særlig tung.

Maskinen leveres med det som Lenovo kaller Quick Start – en egen knapp som starter et nedstrippet, Linux-basert operativsystem som skal være klart til bruk bare på noen få sekunder. Der kan du blant annet spille musikk, surfe på nett og bruke Skype.

Det funker for så vidt greit, men vi synes det likevel blir noe poengløst når Windows starter på rundt minuttet.

S10-2 oppå S12.
S10-2 oppå S12.

Bedre batteri

Vi noterer for øvrig et Battery Eater-resultat på 3 timer og 36 minutter. Det er rundt 100 minutter bedre enn forgjengeren S10E, og må sies å være brukbart.

Det er imidlertid fortsatt et lite hav opp til batterikongene fra Asus, som presterte nærmere nærmere seks og en halv time.

I praktisk bruk kan du nok hente ut en del mer brukstid, noe avhengig av hva du bruker maskinen til. Strømstyringen til Lenovo er som vanlig ganske potent.

Vi målte ikke nøyaktig, men opplevde at maskinen overlevde i rundt seks timer med lett bruk og strømstyringen på ”Low Power” og ”Balance”.

Lunken

På lav ytelse er S10-2 svært stille, men når du skrur på litt mer prosessorkraft, begynner vifta å spinne ganske markant.

Susingen er til tider ganske massiv, men støyen er heldigvis relativt lavfrekvent, slik at den ikke oppleves som fryktelig irriterende.

Maskinen blir også noe varm over hele flata, uten at det blir så galt at du risikerer å brenne deg.

Billig fornøyelse

Prismessig er også Lenovo S10-2 en av markedets aller gunstigste 10-tommere. Du får den billigste utgaven fra drøyt 2.500 kroner i nettbutikkene, noe som må sies å være en brukbar deal.

Da får du en liten og slank 10-tommer (som riktignok skjemmes ganske kraftig av en pukkelrygg av et batteri) med standardutrusningen både på maskinvare- og tilkoblingssiden.

Alt i alt: helt gjennomsnittlig, noe vi begynner å bli vant til fra Lenovo. Men den lave prisen kan nok likevel forsvare et kjøp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.