OLJE OG GASS

Tror på borgerlig vern av Lofoten

Bellona tror Venstre og Kristelig folkeparti kan hindre aktivitet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Arkiv
Bellona tror Venstre og Kristelig folkeparti kan hindre aktivitet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Arkiv Bilde: NTB scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
10. sep. 2013 - 14:58

Bellona forteller Teknisk Ukeblad dagen etter valget at de nå ser håp for at områdene på utsiden av Lofoten, Vesterålen og Senja blir liggende i fred i ytterligere fire år med en ny, borgerlig regjering.

Krf og Venstre

– Vi har to svært oljevennlige partier, Høyre og Fremskrittspartiet, og vi vet jo ikke hvordan ting vil bli seende ut til slutt. Men det vi ser er at de blir nødt til å støtte seg på Kristelig folkeparti eller Venstre, sier rådgiver for marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge.

Dette gjør at Bellona tror det er håp i hengende snøre i Lofoten.

– Vi kan ikke se hvordan Krf eller Venstre kan støtte en regjering som vedtar en konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Selv om det er flertall for oljevirksomhet i et kommende storting, kan dette gjøre at konstellasjonene igjen blokkerer en slik avgjørelse. Det skal uansett bli spennende å se, men jeg tror Høyre og Frp vil gå med på dette. Dette er en større kampsak for Krf og Venstre enn det er for Høyre og Frp, sier Enge.

Les også: Nå vil OMV bore enda dypere

Krf: Viktig sak

Energi- og miljøpolitisk talsmann i Kristelig folkeparti (Krf), Kjell Ingolf Ropstad, sier at dette er en viktig sak for både Krf og Venstre.

– Jeg tror det er en god sjanse for å vinne dette. Det er en viktig sak for oss, og jeg har stor tro på at vi kan helle i denne retningen. For å si det slik, jeg tror Høyre og Fremskrittspartiet har registrert hvor viktig denne saken er for både oss og Venstre, sier Ropstad, som understreker at det fortsatt er mye jobb som skal gjøres før ting er på plass med en ny regjering.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Venstre, som ikke hadde mulighet til å kommentere saken i dag. Men etter hva vi kjenner til, er dette en sak Venstre vil kjempe for, da det var en av de klare valgsakene for partiet.

Høyre og Frp vil åpne

Saken om oljeboring i det sårbare området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, også kalt Nordland VI og VII og Troms II, har vært en av valgkampens store diskusjonssaker.

Arbeiderpartiet har utsatt behandlingen av saken, der programkomiteen i utgangspunktet ville si ja til konsekvensutredning av områdene. Høyre og Fremskrittspartiet har flere ganger gjort det helt klart at disse områdene vil bli åpnet om det var opp til dem.

Les også: Kan spare milliarder i Arktis

WWF tror på tøffe forhandlinger

Også WWF mener at oppslutningen om KrF og Venstre må bety et fortsatt nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Nå må de borgerlige innfri løftene om å levere en bedre klima- og miljøpolitikk enn de rødgrønne. WWF har store forventninger til at et regjeringsskifte også betyr en ny giv for en rekke av de sakene vi er mest opptatt, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen, som for øvrig er Siv Jensens søster.

– Dette valgresultatet må bety at det ikke blir noe olje- og gassvirksomhet i de verdifulle havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Der har Venstre og KrF vært krystallklare og jeg har full tillit til at de ikke gir seg i den saken, selv om forhandlingene med Høyre og FrP vil bli tøffe, sier Jensen.

Teknisk Ukeblad har foreløpig ikke fått kommentarer fra Høyre eller Fremskrittspartiet på denne saken.

Teknisk Ukeblad har foreløpig ikke fått kommentarer fra Høyre eller Fremskrittspartiet på denne saken.Boring etter olje i Lofoten og Vesterålen har vært et hett valgkamptema. Dag Yngve Dahle

Les også:

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Her skal det forskes på økt oljeutvinning

Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.