OLJE OG GASS

Nå vil OMV bore enda dypere

Leiv Eiriksson skal bore mer i samme lisens som OMV fant olje. Wisting Central var den første brønnen i Hoop-området, og traff blink med en gang.
Leiv Eiriksson skal bore mer i samme lisens som OMV fant olje. Wisting Central var den første brønnen i Hoop-området, og traff blink med en gang. Bilde: Ocean Rig
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. sep. 2013 - 15:16

Det østerriske oljeselskapet OMV annonserte i forrige uke et oljefunn i Hoop-området i Barentshavet. Det har aldri tidligere blitt funnet olje så langt nord i Barentshavet før.

Funnet, Wisting Central, blir estimert til å ligge mellom 65 og 165 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, noe som mest sannsynlig tilsvarer et drivverdig oljefunn.

Skal bore mer

Ifølge daglig leder i OMV Norge, Bernhard Krainer, skal man nå gjøre seg ferdige med brønnen og gå i gang med en ny brønn i samme lisens. Den nye brønnen heter Wisting Alternative.

– Når vi har plugget og forlatt funnbrønnen, vil vi flytte riggen noen få kilometer og bore en ny letebrønn for å teste et dypere mål i samme lisens, lisens 537. Etter dette vil vi evaluere resultatene fra brønnene og avgjøre veien videre sammen med våre lisenspartnere, sier Krainer til Teknisk Ukeblad.

– Vi vil ta sikte på å bore ytterligere lete- og avgrensningsbrønner i PL537 for å vurdere det fulle potensialet i lisensen, sier han videre.

Les også: Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Ønsker nytt oljefunn

I Wisting Alternative går man etter et trias-mål som ligger dypere.

– Denne er dermed forskjellig fra funnet som ble gjort i bergarter av juraalder. Utforskningsrisikoen på Wisting Alternative er høyere, og vi ønsker å se om vi kan gjøre nok et oljefunn, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva de synes om å være første operatør som finner olje i dette området, svarer Krainer følgende.

– Det er et gjennombrudd for OMV og våre partnere i PL 537. Det beviser OMVs evne til å gjennomføre nye og interessante prosjekter, og vi føler oss oppmuntret til å forsøke oss på andre umodne mål på norsk sokkel.

– Vi tror dette gjør oss til et attraktivt selskap. OMV har kommet langt siden vi kom Norge i 2007, og vi ser funnet som et resultat av vår forpliktelse til å vokse i Norge og vår vilje til å ta på oss nye utfordringer.

Les også: Kan spare milliarder i Arktis

Jubel i olje-Norge

Funnet som ble gjort i Wisting-brønnen utløste en umiddelbar entusiasme i Olje-Norge.

Letedirektør i Oljedirektoratet, Sissel Eriksen og olje- og energiminister Ola Borten Moe var blant dem som jublet. Også Statoil, som er partner i lisensen, var svært fornøyd med resultatet av letebrønnen.

– Statoil er godt fornøyd med funnet i Wisting Central-brønnen. Dette er den første brønnen som er boret i det uutforskede Hoop-området. Den gir oss verdifull geologisk informasjon, og viser at Hoop-området har et spennende oljepotensial, uttalte Gro Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel i meldingen.

Les også:

Etablerer to oljeflyruter i Norge på kort tid

Sør-Korea venter storinnrykk av norske ingeniører

Her skal det forskes på økt oljeutvinning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.