OLJE OG GASS

Tror ikke på oljeprognosene

Olje- og energiminister Åslaug Haga og oljedirektør Bente Nyland.
Olje- og energiminister Åslaug Haga og oljedirektør Bente Nyland. Bilde: Åserud, Lise
Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. mai 2008 - 08:02

- Vi mener at Oljedirektoratet legger opp til en veldig høy produksjon mot 2030. Vi er enige i at det er betydelige betingede ressurser, men vi mener at oppsiden er begrenset, sier Shells administrerende direktør i Norge, David Loughman, ifølge Dagens Næringsliv.

Savner ambisjoner

Loughman informerte oljedirektør Bente Nyland om sitt syn under et topplederforum i Olje- og energidepartementet tirsdag. Shell sponser delrapport to i prosjektet "Nasjonal strategi for petroleumsnæringen", som er et forarbeid til Energimeldingen som kommer ved årsskiftet.

Nyland mente imidlertid at næringen er altfor lite ambisiøse i forhold til nye metoder for å hente ut ressursene, og olje- og energiminister Åslaug Haga mente de høye oljeprisene burde være et initiativ for å ta i bruk mer avanserte metoder for økt utvinning, skriver Dagens Næringsliv.

Større tro på små felt

Loughman sier at de i arbeidet med rapporten har snakket med svært mange aktører på sokkelen.

- Det er mer enighet om hva som er utfordringene enn jeg trodde. Vi er ikke så optimistiske når det gjelder tersiær produksjon, altså bruk av kjemikalier og CO2 som injisjering. Teknologiene kommer nok, for de er tatt i bruk i landbasert utvinning, men vi tror at 2030 er for kortsiktig for den typen utvinning, sier han til avisen.

Utvalget er mye mer optimistiske til nye småfelt enn merutvinning fra gamle store felt, basert på statistikk over funnraten de siste årene og erfaringer med småfelt fra britisk sokkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.