Tror ikke F-35 blir produsert

Fullskalamodell av amerikanske Lockheed Martins kandidat til Norges neste jagerfly, Joint Strike Fighter alias F-35 Lightning II (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid. (Bilde: LOCKHEED MARTIN )
  • Industri

F-35 fra Lockheed Martin er som kjent den amerikanske kandidaten som slåss med svenske Saab Gripen om å bli Norges nye kampfly.

Men F-35 kommer neppe i produksjon, mener direktør Jon Bingen i Norsk institutt for strategiske studier.

– Dyrt og unødvendig

Årsaken er at flyene blir for dyre å produsere og at USA ikke trenger dem, tror Bingen.

– Sannsynligheten for et amerikansk flykjøp kan godt være stor, men det blir neppe produsert noen gang, sier Bingen til NRK .

Han mener det er flere grunner til det:

– Gammelt behov

– Det er et fly som er konstruert for en situasjon som var i Europa på 1980-tallet, og flyet har egenskaper det amerikanske flyvåpenet ikke trenger i særlig grad. Det er heller ikke noe særlig europeisk marked for flyet, og det er veldig dyrt, påpeker Bingen.

Forretningsdirektør James D. Latham i Lockheed Martin tilbakeviser påstandene. Han sier til NRK at han er sikker på at JSF-programmet, som startet under Bill Clinton, vil fortsette under Barack Obama.

JSF på norsk jord - på lastebil

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå