OLJE OG GASS

Tronskiftet i Saudi-Arabia påvirker neppe oljeprisen

Fikk et lite prishopp.

 Møte: USAs president Barack Obama møtte her avdøde kong Abdullah i mars 2014. Saudi-Arabia er en viktig alliert av amerikanerne.
Møte: USAs president Barack Obama møtte her avdøde kong Abdullah i mars 2014. Saudi-Arabia er en viktig alliert av amerikanerne. Bilde: Pablo Martinez Monsivais/TT/NTB Scanpix
23. jan. 2015 - 10:27

Tronskiftet i Saudi-Arabia kommer neppe til å få større innvirkning på oljeprisen, mener ekspertene. Nyheten om kongens død resulterte imidlertid i et lite prishopp.

– Jeg forventer ingen betydelig endring i Saudi-Arabias oljepolitikk, og jeg forventer og håper at de fortsatt vil være en stabiliserende faktor i oljemarkedet. Særlig i disse dager hvor vi gjennomgår vanskelige tider, sier sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA).

Saudi-Arabia er den største oljeprodusenten i verden og har nektet å kutte i produksjonen for å motvirke prisfallet som det siste halvåret har halvert prisen på råolje.

Les også: Stor tvil om Barents-oljen blir lønnsom

Lite prishopp

Nyheten om at den aldrende og syke kong Abdullah var død, og at snart 80 år gamle kronprins Salman hadde inntatt tronen, fikk rett nok oljeprisen til å gjøre et lite hopp.

Under ettermiddagshandelen i Asia, steg prisen på nordsjøolje for levering i mars med drøyt 2 prosent til 59,55 dollar fatet. Prisen på lettolje steg med i underkant av 2 prosent til 47,21 dollar fatet.

Noen langvarig prisøkning tror ingen på, ettersom tronskiftet i Saudi-Arabia neppe vil få landet eller OPEC til å kutte i produksjonen.

Les også: Disse skal prøve å finne det nye Johan Sverdrup

Dårlig helse

Kong Abdullah overtok tronen i 2005, men har i likhet med sin forgjenger vært mye fraværende som følge av dårlig helse de siste årene.

Den nye aldrende kongen sliter også med helsen, har hatt minst ett slag og har lammelser.

Selv om han som forsvarsminister titt og ofte har posert på offisielle bilder med ledere og besøkende de siste årene, har det lenge vært jobbet hardt i kulissene for å skjule det faktum at han lider av gryende demens.

Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien, men lekkede dokumenter fra amerikanske diplomater avdekker også en annen side av ham.

Les også: Tilsyn om Statoils spareprogram: Har brutt reglene

Ikke demokrati

Salman har blant annet slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati, og han anklager fiender av Saudi-Arabia for å ha funnet opp begrepet wahabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er statsreligion i landet og som har inspirert grupper som al-Qaida.

Det er heller ingenting som tyder på at Saudi-Arabias kvinner vil få flere rettigheter under Salman, som i likhet med tidligere monarker vil la det fryktede religionspolitiet få jakte på dem som bryter landets strenge sharialover.

Menneskerettsorganisasjoner har ikke store forventninger til den nye makthaveren og det antas at han vil fortsette med å kaste opposisjonelle i fengsel og videreføre de offentlige henrettelsene, steiningen og piskingen.

Les også:

Kværner skal bygge disse plattformbeina til to milliarder kroner

Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell

Regjeringen med ny grense for iskanten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.