KRAFT

Trønderenergi misbrukte sin monopolstilling

1 million kroner i overtredelsesgebyr fra NVE.

Ifølge NVE har Trønderenergi Nett misbrukt sin monopolmakt og gitt fordeler til sin egen konkurranseutsatte kraftleverandør.
Ifølge NVE har Trønderenergi Nett misbrukt sin monopolmakt og gitt fordeler til sin egen konkurranseutsatte kraftleverandør. Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. des. 2012 - 14:13

I 2010 overtak Trønderenergi nettvirksomheten til Trondheim Energi. Før overtakelsen hadde selskapet 94.000 nettkunder, mens det etter overtakelsen fikk om lag 120.000 kunder.

Grove brudd

Når nettvirksomheten har over 100.000 kunder, stilles det strenge krav til såkalt funksjonelt skille mellom nettvirksomheten i et selskap og den konkurranseutsatte virksomheten, som kraftproduksjon og kraftsalg.

Dette skillet skal Trønderenergi ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ikke ha overholdt.

– TrønderEnergi Nett har brutt flere krav som skal bidra til et effektivt kraftmarked og rasjonell nettdrift. Brudd på disse kravene vil kunne lede til høyere strømpris og nettleie for strømkundene. Overtredelsesgebyret på en million kroner indikerer at vi mener det foreligger grove brudd på regelverket, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Les også: Strømpris: 44 kroner per kWh

Ulovlig rolleblanding

Trønderenergi har ifølge NVEs vedtak brutt kravet om funksjonelt skille i form av en ulovlig styresammensetning. Dette har ifølge NVE foregått ved at ledelsen i nettselskapet også har sittet i ledelsen til konsernets integrerte kraftleverandør og kraftprodusent.

Den daværende konsernsjefen ga ifølge NVE også direkte instrukser i styringen av nettselskapet, i strid med kravet om at morselskapet ikke skal gi instrukser til nettselskapet om den daglige driften.

Instruksene førte ifølge NVE også med seg at nettselskapet ikke kunne tilby faktureringstjenester som likebehandler kraftleverandørene, noe som også er brudd på regelverket.

NVE har også avdekket at informasjonen nettselskapet sendte til sine kunder ble forsøkt påvirket for å gi fordeler til konsernets integrerte kraftleverandør, og at ledelsen i nettselskapet har hatt en manglende bevissthet om nøytralitetsregelverket og nettselskapets ansvar for å tilrettelegge for effektiv konkurranse i kraftmarkedet.

Les også: Kjernekraftstopp kan gi prisboom

– For lite observant

Kommunikasjonssjef Kjell Dahle i Trønderenergi ønsker ikke å kommentere detaljene eller premissene for gebyret ennå, men sier han vil gå gjennom saken med sine jurister først.

– Vi har tidligere beklaget at vi ikke var observante nok da vi passerte grensen for 100.000 kunder etter oppkjøpet av Trondheim Energi Nett. Da skulle vi tatt affære og opprettet det funksjonelle skillet som energiloven krever, sier han til Teknisk Ukeblad.

Men dette bør være ganske grunnleggende, hvordan kunne dere overse det?

– Det kan du si. Vi har beklaget det, og nå er det nye folk i alle rollene her, de som satt med ansvaret er ute.

Les også: Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Ikke med overlegg

Er nettleien blitt dyrere som følge av hva dere har gjort?

– Nei, det kan man ikke si. Nettleien har gått ned, den er lav i forhold til mange steder i Norge.

Dere har vel ikke brutt regelverket  med overlegg?

– Nei, vi jobber systematisk i alle deler av organisasjonen for å holde oss på rett side, vi har aldri hatt noen intensjon om noe annet, sier Dahle.

Les også:

Hywind får støtte i USA

Skal teste thorium i Halden

Se det flytende solkraftverket  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.