KARRIERE

Trøim: – Gjør det enkelt

INGENIØR: - Jeg har dessverre brukt veldig lite av det jeg lærte på NTNU-studiet, fortalte John Fredriksens nestkommanderende, Tor Olav Trøim, til en full sal på NTNU. Foto: Mathias Marley
INGENIØR: - Jeg har dessverre brukt veldig lite av det jeg lærte på NTNU-studiet, fortalte John Fredriksens nestkommanderende, Tor Olav Trøim, til en full sal på NTNU. Foto: Mathias Marley
Mathias Marley
16. mars 2011 - 12:56

TRONDHEIM: Trøim er mest kjent som næringslivsleder og sentral aktør i John Fredriksen-sfæren, men er utdannet sivilingeniør ved Marinteknisk senter i Trondheim. Trøim har etter endt studier valgt en utradisjonell karrierevei, og blant marinstudentene var det derfor knyttet stor spenning til hans foredrag.

– Det er veldig hyggelig å være tilbake i Trondheim. Jeg har tidligere uttalt at jeg aldri har brukt min ingeniørutdannelse, og etter det trodde jeg aldri jeg ville bli invitert tilbake til hit, forteller mariningeniøren spøkefullt.

Trøim innledet foredraget med å snakke om hans egen studietid, men forflyttet seg raskt videre til karrieren. Han hadde også flere gode tips til ingeniørstudenter som vil lykkes innen business.

– Tenk enkelt! De menneskene som er på riggene og om bord på skipene må kunne bruke utstyret. Teknisk avansert er ikke enkelt, og det dyreste er ikke alltid det beste, formante Trøim og trakk frem flere eksempler på at rimeligere løsninger har gitt høyere avkastning.

Shipping, LNG og utenlandsopphold

I løpet av foredraget kom det frem at Trøim har liten tro på norsk oljeindustri. I stedet framhevet han shipping som en spennende og framtidsrettet næring.

– Det norske miljøet er ødelagt av oljeindustrien. Det tar for mye fokus. Shipping er igjen når oljen tar slutt, så det er der vi må satse. Der dere må satse, sier Trøim og henvender seg til studentene.

STOR INTERESSE: Mannhullets Skipsfartskonferanse samlet et stort antall studenter mandag. Foto: Mathias Marley

Selv har Trøim tilbrakt mye tid utenlands, og dette er også noe han oppfordret forsamlingen til. Han trakk også frem LNG som en næring med store inntjeningsmuligheter. Det viktigste tipset hans var likevel hardt arbeid.

– Ikke la dere drive av et ønske om å bli rik. Den beste belønningen er å lykkes og å skape noe, ikke det å tjene penger. Arbeider man hardt og gjør de riktige tingene kommer belønningen over tid.

Likevel hadde Trøim eksempler på hvordan en kan tjene penger uten å tilføre noe merverdi til samfunnet.

– Vi frakter gass fra Qatar til USA og tilbake til Dubai. Det viser at det er et imperfekt marked, og da er det gode muligheter til å tjene penger.

Mer markedsorientert ingeniørstudie

Selv om Trøim mener at samfunnet trenger flere ingeniører, er han klar på at ingeniørstudiet bør bli mer markedsorientert.

– Jeg har dessverre brukt veldig lite av det jeg har lært her på NTNU. Ingeniørstudiet er veldig metodeorientert, noe som gjør det mulig å skli gjennom studiet uten for mye innsats. Det er ikke bra! Det er for lite caser og for lite gruppearbeid, i hvert fall var det slik da jeg studerte her. I næringslivet jobber en sjeldent alene, og slik bør det være i studietiden også, påpeker Trøim før han fortsetter.

– Igjen bør en tenke enkelt. Uansett hvor smarte og tekniske løsninger en har, må det være et marked for produktet. Og der må ingeniørstudiet bli mye flinkere.

FORNØYD: Andre Risholm som leder Mannhullet, linjeforeningen for marinstudenter, var godt fornøyd med både oppslutning og Trøims innats.

Håper på tradisjon

Mannhullets Skipsfartskonferanse ble avholdt for første gang tirsdag. Arrangementet ble dratt i gang av studenter ved Marinteknisk senter i Trondheim. Temaet for konferansen var kunnskap og kompetanse som internasjonalt konkurransefortrinn i maritim næring.

– Målet med konferansen var å skape en plattform for diskusjon gjennom interessante foredrag. Norge har en sterk posisjon innen maritim industri, og vi studenter er interessert i hvordan vi kan beholde og styrke den i framtiden, forteller André Risholm, formann i Mannhullet, linjeforeningen for marinstudenter ved NTNU.

Godt fornøyd

Risholm var godt fornøyd med gjennomføringen av arrangementet, som han håper blir en tradisjon.

– Dette har overgått all forventning. Vi ønsket en arena hvor studenter kan knytte kontakter i næringslivet, og her sitter praten løst. Samtidig var det mange interessante foredrag som ga oss et godt innblikk i hva vi kan forvente når vi skal ut i arbeidslivet, forteller Risholm, som trekker frem Trøims foredrag som et definitivt høydepunkt.

– Trøim har sterke meninger og sier det som det er. Han har tatt en utradisjonell karrierevei, og det er selvsagt ikke alle som kan gjøre som ham. Likevel var foredraget inspirerende og motiverende. Han framhevet flere ganger at en skal gjøre det enkelt, men det betyr ikke at en skal gjøre det enkelt for seg selv. Skal en lykkes ligger det hardt arbeid bak, og det tror jeg er viktig å ta med seg, sier Risholm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.