OFFSHORE

Triste tall fra Aker Maritime

I en oppmuntrende tone sendte Aker Maritime (AMA) tirsdag ut en pressemelding med tittelen «Skyter fart med nye kontrakter, resultatmessig fortsatt svakt». Det var et understatement. Men med dypvannssalget inne i regnskapene ved neste korsvei, blir nok tonen mer champagnesprudlende.

AMA samlet opp alle gode kontraktsnyheter siste kvartal for å få situasjonen til å se lysere ut enn de mørke stormskyene over Sør- og Østlandet skulle tilsi. Røde tall lyser mot en fra resultatregnskapet for årets tre første kvartal. Til tross for gevinster på finansielle poster og "endrede eierforhold i NorSea (Aker Base), viste driftsresultatet minus 107 millioner kroner. Tilsvarende tall i fjor var pluss 70 millioner. Uten en fortjeneste på 151 millioner kroner for AkerBase, ville driftsunderskuddet vært på over en kvart milliard kroner, det vil si en resultatnedgang på 328 sammenliknet med samme periode i fjor. Aker Maritime tør ikke love bot og bedring - til tross for kontraktsstrømmen: «De mange ordrene vil ikke bidra vesentlig til lønnsomheten før neste år.»

Konsernets samlede ordrereserve i slutten av september var 9,5 milliarder kroner, sammenlignet med 8,3 milliarder kroner tre måneder tidligere. Tildelingene i oktober økte ordrereserven med ytterligere 3,8 milliarder kroner.

Nye kontrakter

Norsk Hydro signerte tirsdag kontrakt med Aker Verdal for bygging av stålunderstell på Grane-plattformen. Kontrakten har en verdi på om lag 670 millioner kroner, men kommer først med i ordreinngangen for fjerde kvartal.

Det rundt 17.500 tonn tunge og 150 meter høye stålunderstellet skal bygges ved Aker Verdal, og byggingen starter i april 2001. Ingeniørarbeidet, som skal foregå ved Aker Engineering i Oslo, starter umiddelbart. Understellet skal være klar for levering 1. mars 2003, og på det meste vil rundt 400 personer være involvert i byggingen.

Stålunderstellet til Kvitebjørn for Statoil i Norge og et skrog til en Spar-plattform med forankring og stigerør til Boomvang-plattformen for Vastar i USA, representerer de viktigste nye ordrene i tredje kvartal.

I oktober fikk Aker Maritime kontrakten for levering av en boremodul til Norsk Hydros Grane-plattform, samt kontrakt for en komplett vanninjeksjonsplattform til Valhall for BP, begge på norsk sokkel.

Produktselskapene i Aker Maritime har fått omfattende ordrer til feltene Boomvang, Grane og Valhall. Øvrige viktige kontrakter som ble tildelt i oktober, omfatter blant annet ti borerigger til Santa Fe i USA, samt bauglastings- og forankringssystemer til kunder i Europa.

Aker Geo vil fortsatt være preget av det vanskelige markedet for

marin seismikk ut året og inn i 2001.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.