BYGG

Tripp-trapp-sklistol

BÅDE OG: Med hjul på flatt gulv og rullende på remmer ned trapper blir evakueringsjobben av syke eller skadde enklere med denne stolen.
BÅDE OG: Med hjul på flatt gulv og rullende på remmer ned trapper blir evakueringsjobben av syke eller skadde enklere med denne stolen. Bilde: Håkon Jacobsen
Joachim Seehusen
21. sep. 2011 - 14:43

Demonstrasjon av evakueringsstol i TUs lokaler
NOK: Turen ned trappen blir av vårt "offer" karakterisert som "behagelig nok". Bak styrer Ingar Taxt stolen med et lett trykk på håndtaket. Håkon Jacobsen
Demonstrasjon av evakueringsstol i TUs lokaler
REMMER: Stolen sklir ned trappene på remmer. Disse er koniske, og derfor lette å bremse. Håkon Jacobsen
Tenk deg at du står i en etasje langt over bakkenivå. En person trenger ambulanse, men heisen er så trang at det ikke er mulig å få inn en båre. Eller kanskje er det en gammel bygård, så det finnes ikke engang en heis.

Koniske remmer

Da kan evakueringsstolen til det tyske selskapet Escape Chair være løsningen. Med et enkelt grep foldes to skinner ut på undersiden. I disse skinnene løper koniske remmer – ikke ulik vifteremmene man finner i enhver bilmotor. På disse ruller stolen jevnt og pent ned trappen og kun et lett press på håndtaket er tilstrekkelig til å holde farten under kontroll.

Produktet er basert på et 20 år gammelt og utgått patent. Stolen er også vel egent til evakuering av funksjonshemmete eller skadde personer i en situasjon der heisene står, for eksempel ved en brann.

Vi er livredde for heis

På Stortinget

Det er Ingar Taxt og selskapet Silmar som importerer dem til Norge. Han forteller at han kom over produktet for et års tid siden, etter å ha fått forespørsler om løsninger fra flere av sine kunder. Nå har Stortinget valgt denne stolen, og flere kjøpesentre – blant annet Ikea – skal også ha satset på å kunne la syke personer skli ned trappene til ventende ambulanse.

Stolen kan fås i flere utstyrsvarianter, prisen starter på 12 000 kroner og løper oppover til 20 000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.