OLJE OG GASS

Trenger uvær for å teste skandaleplattformen

Yme-plattformen skal skrotes, men først må den sikres. Da trenger man mer uvær.

Usikker: Yme-plattformen er fremdeles ikke sikret.
Usikker: Yme-plattformen er fremdeles ikke sikret. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don

STAVANGER: I fjor sommer evakuerte operatøren Talisman Energy Yme-feltet fordi det er usikkert om plattformen vil tåle vinterstormer.

I romjulen startet selskapet arbeidet med å sikre den såkalte groutingen som skal holde plattformbeina fast i betongtanken på havbunnen. Men resultatet av reparasjonen er fremdeles usikkert.

Været er for fint

Det har rett og slett vært for lite uvær i Nordsjøen den siste måneden.

– Sandfyllingen av sprekker og gap mellom plattformbeina og betongen er ferdig. Bevegelsessensorer er montert for å vurdere hvilken effekt sandfyllingen har hatt på stabiliteten, men vi trenger noen uker for å fullføre innsamling av tilstrekkelige bevegelsesdata. Og vi skulle gjerne ha hatt litt mer vær før vi kan vurdere dette ordentlig, sier pressetalsmann Vidar Nedrebøe i Talisman til Teknisk Ukeblad.

Les alt om Yme på vår temaside.

Tekniske vurderinger

Han sier at dataene skal tolkes av teknisk kompetent personell, noe som vil ta ekstra tid.

– Og vi er i ferd med å inspisere kolonnen under plattformbeina med tanke på eventuelle skader som følge av at beina ikke har vært festet så godt som de skulle. Dette gjøres med en kikkhullsoperasjon, hvor vi borer et hull i kolonnen under hvert bein og fører inn et kamera for en såkalt "close visual inspection -CVI". Så snart bilder og video har blitt samlet inn, må også disse vurderes av kompetent personell, sier han.

Ifølge Nedrebøe kan dette arbeidet pågå ut denne måneden.

Les mer: Nå starter Yme-oppvasken

Uklar tidsfrist

Eier av plattformen, nederlandske SBM, har sagt at partene må bli enige om kostnadsfordelingen for skroting av plattformen innen 11. mars. Men etter det Teknisk Ukeblad kjenner til sliter de med å bli enige om kostnadsfordelingen.

Teknisk Ukeblad har prøvd å få klargjort hva denne fristen innebærer, men ingen av partene har fullgode svar.

SBM vil ikke uttale seg om dette i dag, men henviser til kvartalrapportpresentasjonen i morgen. Der kan det komme oppdatert informasjon.

Talisman sier at selskapet ikke har satt en frist til 11. mars.

– Dette er en intern SBM-frist. Det jeg kan si er at vi i medhold av utbyggingsavtalen med SBM allerede er i tett dialog rundt alle forhold ved Yme, både tekniske, juridiske og kommersielle.

Les også:

40 milliarder kroner på spill

Advarer mot nye «Yme-skandaler»

De solgte sin andel i Yme i 2008