OLJE OG GASS

Trekker seg fra Shtokman-kontrakt

Aker Solutions vil ikke gi tilbud på Shtokman-kontrakt.
Aker Solutions vil ikke gi tilbud på Shtokman-kontrakt. Bilde: Russland.no
Maiken Ree
21. juni 2011 - 06:43

For kort tid siden ble det kjent at Aker Solutions var en del av et konsortium med Technip, SBM Offshore og Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering som var favoritter for kontrakten for en flytende produksjonsenhet til fase 1 av Shtokman-utbyggingen. Kontrakten er verdt over 16 milliarder kroner, ifølge Upstream.

Det nylig utskilte Aker-selskapet Kværner bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at de har fullført første fase av planleggingsarbeidet for en eventuell produksjonsenhet.

Vil gi Shtokman fornybar kraft

Går ikke videre

Men de ønsker ikke å gå videre i arbeidet med å levere et anbud på Shtokman-kontrakten.

– Før vi legger inn bud på prosjekter har vi alltid en grundig evaluering av kommersialiteten i prosjektet og vurderer hvert enkelt prosjekt opp mot andre muligheter. Det har vi gjort også i dette tilfellet, og konkludert med at vi ikke legger inn tilbud på EPC (engineering, procurement, construction) kontrakten, sier informasjonsdirektør i Kværner, Mariken Holter, til Teknisk Ukeblad.

Store utfordringer venter i Arktis

Utsetter produksjonsstart

Holter vil ikke kommentere på hvorvidt de øvrige partene i konsortiet vil gå videre med et tilbud.

I går ble det også kjent at Gazprom har søkt om produksjonsutsettelse for Shtokman-feltet til 2017- 2018. Opprinnelig planla partnerne i Shtokman-feltet, Statoil, Total og Gazprom, å starte produksjonen i 2016. En endelig investeringsbeslutning er avventet mot slutten av året. Det skriver Barentsobserver.

Enighet om Shtokman-konsept

Blir godkjent

Ifølge leder for det russiske byrået for naturressurser, Anatoly Ledovsky, vil søknaden om utsettelse bli godkjent.

– De har sendt inn søknad om utsettelse for lenge siden. Vi vil imøtekomme kravene, sier Ledovsky til avisen Vesti.

Flere eksperter har sådd tvil om prosjektets levedyktighet, og hvorvidt det vil bli realisert. Prosjektet har allerede vært utsatt flere ganger. I fjor bestemte Shtokman Development seg for å utsette prosjektet på grunn av usikkerhet i gassmarkedet.

En måneds Shtokman-utsettelse

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.