Asfalt

Trefiber i asfalten skal gjøre den grønnere og redusere CO₂-utslipp

Grønn fiber i asfaltproduksjon er navnet på prosjektet som har fått 5.4 millioner av Forskningsrådet.

Allerede i høst starter pilotproduksjon av trefiber som tilsetning i asfalt. Veidekke er partner i innovasjonsprosjektet og stiller sitt testsenter til disposisjon i utviklingsarbeidet. Bildet viser legging av tradisjonell asfalt. (Bilde: Sangnes Ane)
Rygene-Smith & Thommeesen har hatt produksjon ved Nidelva i Arendal siden 1873, det første sagbruket ble opprettet i 1616. Nå tar de et steg videre og vil lage trefiber for norske veidekker. (Foto: Joachim Seehusen)
Elisabeth Berli, fabrikksjef hos Rygene-Smith & Thommesen, foran et stort lager av flis, som snart kan ende som fibertilsetting i asfalt. Berli har allerede begynt å tenke på en fremtidig produksjonslinje for det nye produktet. (Foto: Joachim Seehusen)
Dagens linje lager råmateriale til de som leverer kartong. Produsenter av emballasje til matvarer er en viktig kundegruppe for sørlandsbedriften, som nå vil ta steget inn i samferdselssektoren. (Foto: Joachim Seehusen)

Grønn fiber i asfaltproduksjon er navnet på prosjektet som har fått 5.4 millioner av Forskningsrådet.

Det er Rygene – Smith & Thommesen (RST), en liten, men høyt spesialisert produsent av trefiber på Rykene i Arendal som hadde ideen. De har fått med seg Veidekke og forskningsinstituttet Rise PFI, tidligere papirindustriens forskningsinstitutt som partnere.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå