MOBIL

Tre ting du tar for gitt

Livet har faktisk ikke alltid vært like enkelt.

19. aug. 2011 - 13:00

De siste årene har vi sett en enorm utvikling på mobilfronten, og vi får så mye ny teknologi og nye funksjoner slengt etter oss at vi ikke merker det lenger. Om du har kjøpt ny mobil i nyere tid bruker du den mest sannsynlig til både musikk, surfing, planlegging, spilling og en hel del annet nyttig, uten å tenke over det.

LES OGSÅ: Ni telefoner verdt å vente på

Vi vil derfor presentere en liste med ting du fra og med i dag skal være mer takknemlig for, da de slett ikke var en selvfølge for noen få år siden.

1. At du kan bruke telefonen som musikkspillerDenne utgangen har ikke alltid vært en selvfølge.

Det er faktisk ikke veldig lenge siden minijack ble standard på mobiltelefoner. Denne lydutgangen gjør at du kan bruke ditt eget favoritthodesett.

Før i tiden var du prisgitt at mobilprodusenten hadde lagt ved noenlunde gode øreplugger, noe som var særdeles uheldig med tanke på følgende fakta: Mobilprodusenter kan ikke lage skikkelige øreplugger.

Et hederlig unntak er Sony Ericsson, som i en periode bundlet Walkman-telefonene sine med øreplugger du faktisk orket å ha i ørene.

Hvis du var så heldig å finne en minijack-adapter som passet i telefonen din kunne du i tillegg være rimelig sikker på å oppleve støy på grunn av dårlig kontakt.

I tillegg var lagringskapasitet et problem. Det tok mange år før minnekortene greide levere den samme kapasiteten som en dedikert MP3-spiller, og vi var fornøyde om vi fikk med oss 20 låter på farten.

LES OGSÅ: Så mye betyr minnekortet

I dag har vi blitt sutrekopper som klager over dårlig kapasitet om telefonen ikke rommer mer enn 500 låter, og vi har blitt vant til å bruke tjenester som Spotify og Wimp, som gir tilgang til titusenvis av album for en hundrings i måneden.

Bortskjemte, det er det vi er.

2. At du kan lade telefonen overaltMicro-USB har blitt en samlet ladestandard i dag.

Et av de hyggeligste grepene mobilbransjen har gjort er å innføre micro-USB som standardløsning for lading. Dette gjør ikke bare at du stort sett finner en lader som passer telefonen din i alle møblerte hjem - du kan også lade batteriet ved å koble telefonen til en datamaskin.

Før i tiden var det derimot krise om du glemte laderen hjemme.

Ikke bare hadde samtlige produsenter sin egen, idiotiske standardutgang for å koble telefonen til strøm, de fleste skiftet også ut sin egen standard med jevne mellomrom.

Verstingen var godeste Samsung, som såvidt vi kan huske forandret på ladeutgangen omtrent hver eneste gang de lanserte en ny telefon. Og denne produsenten laget på det meste 120 telefoner i året.

Etter at Nokia for noen år siden tok initiativ til å innføre micro-USB som en felles standardløsning er forskjellige ladestandarder så godt som utryddet, og vi går mot en tid der produsenter faktisk kan selge mobiler uten ladere i esken. Dette er utelukkende positivt for både forbruker, produsent, miljø og blodtrykk.

Unntaket her er Apple, som fremdeles opererer med sin egen standard. Til Apples forsvar kan denne brukes både på iPod, iPad og iPhone, og du kan også her lade alt sammen med PCen din.

3. At du kan ta bilder med mobilenDu hadde ledd om noen fortalte deg om HTC EVO 3D i 2002.

Husker du tiden før kameratelefonen? Ikke vi heller.

Om noen for ti år siden sa at vi i 2011 skulle ta bilder i 12 megapikslers oppløsning, filme HD-video og til og med filme og fotografere i 3D hadde vi faktisk ledd. Høyt.

Men så kom plutselig Nokia 7650 i 2002, og derfra gikk utviklingen bare én vei.

I dag ler vi ikke, ihvertfall.

Mye, mye mer

Vi innså mens vi laget denne artikkelen at listen egentlig kunne fortsatt i det uendelige. I dag sender vi e-post via exchange, vi kjører Flash-innhold i nettleseren, vi streamer video og vi spiller 3D-spill som hadde vært for tunge for en Playstation One.

Så vi kan vel ikke gjøre annet enn å si TAKK, mobilprodusenter, for at dere gjør den jobben dere gjør.

LES OGSÅ:

De heftigste telefonene verden har sett

Fem grunner til at vi elsket Sony Ericsson

De heftigste, lekreste og teiteste mobilene i historien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.