INDUSTRI

Tre ganger dyrere enn Gripen

NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid.
NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid. Bilde: LOCKHEED MARTIN
5. okt. 2008 - 10:49

Norge skal anskaffe inntil 48 kampfly som skal erstatte dagens F-16-flåte. To fly deltar i konkurransen, svenske JAS Gripen og amerikanske F-35 Lightning II (JSF).

Les også: Kan koste halvparten av Gripen

Hemmelig

Til nå har prisen på de to flyene vært en godt beskyttet hemmelighet. Verken norske myndigheter eller produsentene har villet gå ut med prisen på anbudet, som ble innlevert i april i år.

Men amerikansk lovgiving og et ønsket salg til Israel av 75 fly avslører totalprisen på én JSF, alt inkludert: 202,66 millioner dollar.

Det betyr at de 48 flyene Norge ønsker å kjøpe kan koste 9,72 milliarder dollar. Dette tilsvarer rundt 58 milliarder kroner etter dagens dollarverdi, skriver Aftenposten.

Les også: Haakon Lie vil ha JAS Gripen

Tredjedel

Samtidig har det lekket ut at Gripen kostet Ungarn rundt 68 millioner dollar (410 millioner kroner) stykket, alt inkludert.

Selv om Ungarn har kjøpt en annen versjon enn den Norge overveier, kan prisen gi en pekepinn på tilbudet fra Sverige: i alt 20 milliarder kroner, nesten en tredel av prisen for JSF.

Les også: Fjerde JSF ferdig

Industriprosjekter

Dette beløpet er indirekte bekreftet av SAAB ved at selskapet har anslått mulige industriprosjekter i Norge til om lag 40 milliarder kroner, angivelig det dobbelte av hva flyene koster.

Regjeringen skal etter planen bestemme seg for hvilket fly Norge skal kjøpe innen nyttår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.