IKT

Tre fibernett i ett

RASKESTE VEI: Skal man kommunisere mellom for eksempel Stavanger og Aberdeen, går den desidert raskeste forbindelsen via fiber i Nordsjøen.
RASKESTE VEI: Skal man kommunisere mellom for eksempel Stavanger og Aberdeen, går den desidert raskeste forbindelsen via fiber i Nordsjøen. Bilde: Ill.: NSC
Finn Halvorsen
1. des. 2005 - 10:24
Vis mer

North Sea Communications har inngått avtaler med eierne av de to andre fibernettene og knytter sammen alle tre nettverkene gjennom sine knutepunkter på Draupner og Ula.

På denne måten kan høyhastighets data- og taletrafikk fraktes mellom alle punkter som er tilknyttet de tre nettene med transmisjonshastigheter fra to megabits pr. sekund opp til flere gigabits pr. sekund.

Dette vil gi en betydelig forenkling av kommunikasjonen både internt på feltene og til fastlandet, uavhengig av land.

- Oljeindustrien i Nordsjøen er blitt svært avhengig av nettene, og nå kan aktører i bransjen forholde seg til én leverandør, uavhengig av hvilke felt de opererer på, sier administrerende direktør Harald Nordstrand i North Sea Communications.Første kunde

Den første kunden som inngår kontrakt om bruk av flere nett, er et stort amerikansk oljeselskap med aktiviteter både på norsk og britisk sokkel. De knytter sin installasjon til Tampnett på Sleipner, via en forbindelse på kortbølgeradio.

Fra Sleipner tas trafikken til Draupner og overføres til North Sea Communications nett. Derfra går det til Ula, og deretter benytter North Sea Communications kapasitet i CNSFTC sitt nett inn til Aberdeen.

North Sea Communications har målt hastigheten på den fiberoptiske forbindelsen mellom Stavanger og Aberdeen. Den har en tidsforsinkelse på under 4,3 millisekunder. Det er betydelig lavere enn alle landbaserte forbindelser mellom Norge og Storbritannia.

Nye installasjoner kan knyttes til de eksisterende knutepunktene via radiolink eller ved legging av nye fiberkabler. North Sea Communications lanserer snart en ny løsning for legging av tynn fiberkabel mellom plattformer, med en teknologi som vil redusere investeringskostnadene betydelig.Også Houston

– Når vi nå har lykkes med å forene våre nettverk, vil det være svært nyttig for selskaper som opererer på flere felt eller har kontorer i flere av oljebyene, sier Nordstrand.

- Derfor oppretter vi nå også et tilkoblingspunkt i Houston, slik at selskaper med kontorer i byen kan få dedikerte høyhastighetslinjer mellom de viktige oljelokasjonene. Dette gjør vi i samarbeid med TeliaSonera International Carrier, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.