BYGG

Tre faktorer er avgjørende for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

Reisen mot utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i Norge begynte allerede i 2017. Nå har forskere kartlagt tre viktige faktorer som driver transformasjonen.

En elektrisk gravemaskin av typen Zeron ZE85 brukes her i bygging av sykkelfelt og fortau i Grefsenveien i Oslo.
En elektrisk gravemaskin av typen Zeron ZE85 brukes her i bygging av sykkelfelt og fortau i Grefsenveien i Oslo. Foto: Kathrine Nitter/Sintef
Shabnam Homaei og Kristin Fjellheim, hhv. forsker og forskningsleder i Sintef
5. mars 2024 - 16:00

Sintef har kartlagt utviklingen innen utslippsfrie bygge- og anleggsplasser, som spiller en avgjørende rolle for det grønne skiftet i bygg- og anleggssektoren. Forskere har funnet tre viktige faktorer som driver denne transformasjonen.

1. Reguleringer

Ulike initiativer er på plass for å lette overgangen til utslippsfri bygging i Norge, selv om landsomfattende regelverk fortsatt er under utvikling. For eksempel krever prosedyrer for offentlige anskaffelser nå vurdering av miljøpåvirkninger.

Fra juni 2022 innførte Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) krav til klimagassregnskap for bygninger i byggteknisk forskrift (TEK). I tillegg gjennomførte Miljødirektoratet en utredning av lovhjemmel for klimakrav til bygge- og anleggsplasser på vegne av Klima- og miljødepartementet. Oslo kommune er i front gjennom strenge anskaffelseskriterier og miljøstandarder.

2. Støtteordninger

Geografisk fordeling av offentlig prosjekter i Norge som har brukt elektriske anleggsmaskiner i perioden 2017 til 2022. <i>Illustrasjon:  Sintef</i>
Geografisk fordeling av offentlig prosjekter i Norge som har brukt elektriske anleggsmaskiner i perioden 2017 til 2022. Illustrasjon:  Sintef

Enova, i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, jobber aktivt med å fremme miljøvennlig energiforbruk og produksjon. Enova har flere støtteprogrammer som er relevante for bygg- og anleggsbransjen, spesielt innen utslippsfrie anleggsmaskiner og kjøretøy.

I tillegg tilbyr Klimasats og Oslo kommune støtteordninger for lokale klimatiltak, inkludert utslippsfrie anleggsmaskiner og kjøretøy, noe som fremskynder overgangen til en grønnere praksis.

3. Teknologiske utviklinger

Elektriske maskiner er avgjørende for å oppnå målet om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Sintefs studie viser at det er en merkbar sammenheng mellom antall maskiner og direkte klimagassutslipp i bygg- og anleggssektoren. Statistikken avslører en jevn økning i andelen elektriske maskiner fra 2018, som nådde rundt 3 prosent av total maskinportefølje i 2023.

Sintef har nå kartlagt de eksisterende elektriske anleggsmaskinene på det norske markedet. Totalt har vi kartlagt 164 forskjellige elektriske anleggsmaskiner i detalj. Kartleggingen omfatter 14 ulike maskintyper av totalt 24 maskintyper som er identifisert i Maskingrossistenes Forenings (MGF) statistikk. Gravemaskiner er den mest utbredte typen elektrisk anleggsmaskin, etterfulgt av hjullastere. De fleste av de identifiserte maskinene er mindre enn åtte tonn.

Tross fremskritt er det fortsatt utfordringer med å etablere utslippsfrie byggeplasser i Norge, skriver Shabnam Homaei og Kristin Fjellheim i Sintef. <i>Foto:  Sintef</i>
Tross fremskritt er det fortsatt utfordringer med å etablere utslippsfrie byggeplasser i Norge, skriver Shabnam Homaei og Kristin Fjellheim i Sintef. Foto:  Sintef

Kartleggingen viser at batterielektriske maskiner kan operere med svært varierende lengde, det vil si 0,5-10 timer, med et gjennomsnitt på 4,9 timer før de må lades. Ladeperiodene varierer fra 0,5 til 10,5 timer, med et gjennomsnitt på 2,1 timer.

Kartleggingen omfatter totalt 283 offentlige prosjekter i Norge som har brukt elektriske anleggsmaskiner i perioden 2017 til 2022. Viken og Oslo har, med 42 prosent hver, høyest andel prosjekter med elektriske anleggsmaskiner.

Tross fremskritt er det fortsatt utfordringer med å etablere utslippsfrie byggeplasser i Norge, særlig i nordlige regioner. Det er ulike årsaker til dette, for eksempel begrenset tilgang til elektriske maskiner, færre krav om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser, små, avsidesliggende samfunn med store transportavstander og begrenset energi-infrastruktur, samt interessenter med begrenset budsjett til å investere i elektriske maskiner med høy kostnad.

Veien frem mot utslippsfri bygging

Mens Norge fortsetter sin reise mot utslippsfrie byggeplasser, vil det være avgjørende å navigere stødig gjennom reguleringssystemer og støtteordninger og fortsette å legge til rette for teknologiske fremskritt. Å overvinne utfordringer og fremme samarbeid mellom interessenter vil legge grunnlaget for en grønnere og mer bærekraftig fremtid for byggenæringen.

 Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring i Oslo, prøvesitter kranhytta som Siv Hege Farstad er i ferd med å bo seg inn i.
Les også

Maste om elektrisk mobilkran – nå er verdens første i drift i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.