MOTOR

Tre år til neste flyshow

26. aug. 2009 - 22:01

Med publikumstall som er halvert siden 2007 og et regnskap som i beste fall går i null, ligger det an til at arrangørene av Rygge Air Show nå tar pause i tre år.

Feirer runde tall

Pressesjef Jon-Erik Bergh understreker at ingenting ennå er avgjort.

– Men vi har fundert på om det nå har vært for tett intervall. 2009 var nok ikke siste gang med flystevne på Rygge, men det er ingen automatikk at det skal være annenhvert år, sier Bergh.

Årsaken til at 2012 er nevnt, er at da vil man kunne feire 100-årsjubileum for den første motoriserte flygningen i Norge samt markere at Moss lufthavn Rygge er fem år.

Flyshowet i 2007 markerte 40-årsjubileum for 720-skvadronen samt åpning for sivil trafikk, mens i år feiret Norges Luftsportforbund sitt 100-årsjubileum med flystevne på Rygge.

Under budsjett

Ifølge Bergh ble årets publikumstall 17.500. Vesentlig mindre enn i 2007, selv om Bergh avviser enkelte påstander om at det kom hele 70.000 mennesker for to år siden.

– Ingen har bekreftede tall fra 2007, men det stemmer nok at det var bortimot dobbelt så mange, sier Bergh.

Budsjettet for 2009-stevnet var 20.000 tilskuere, noe som ville gitt et lite overskudd fordelt på arrangørklubbene. Nå kan det tyde på at arbeidstimene ble utført gratis.

Få tilbake sulten

Bergh mener likevel ikke at dette indikerer en dalende interesse for slike stevner.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi prøver nå å analysere suksessfaktorene fra 2007 satt opp mot i år. Vi ser på om markedsføringen vår i år var litt for forsiktig, og vi har fått en del tilbakemeldinger om at det var for dyrt og at vi manglet familiebilletter. Selv mener jeg 300 kroner er en grei pris. Det koster langt mer å arrangere flyshow enn en konsert, påpeker pressesjefen.

Det hører også med til historien at det i 2007 fortsatt var en intens jagerflykamp om å bli F-16-erstatteren, der både Eurofighter Typhoon og Jas-39 Gripen fløy oppvisning, i tillegg til at det da var 30 år siden forrige store flyshow på Rygge.

– Om tre år er publikum kanskje blitt litt mer sultne på et stort airshow igjen, håper Bergh.

(Bruk mus eller piltaster til å styre hvor du vil se, og hold shift/ctrl-knappen inne for å zoome inn/ut.)

Se også: BILDESERIE: Rygge Air Show 2009

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.