KRAFT

Transformator på 1,1 millioner volt

Gjør det mulig å overføre 10.000 MW over 3000 km.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. juli 2012 - 13:37

ABB opplyser at de har gjennomført en vellykket utvikling og testing av sin egen 1100 kilovolt (kV) ultra høyspennings likestrøms transformator (ultra high-voltage direct current, UHVDC).

“Det er ny rekord for spenningsnivå og muliggjør effektiv overføring av mer kraft over lange avstander”, skriver selskapet i en pressemelding.

Les også: ABB-isolatorer "brekker som kjeks"

10.000 MW

Kraftforbindelsen mellom Xiangjiaba og Shanghai var verdens første kommersielle 800 kV UHVDC-forbindelse. Den har en kapasitet på 6400 MW og strekker seg over 2000 kilometer, noe som gjør den til verdens lengste av sitt slag.

Den nye 1100 kV-transformatoren gjør det mulig å overføre mer enn 10.000 megawatt (MW) elektrisitet over så lange avstander som 3000 kilometer, ifølge ABB.

Transformatoren spiller en viktig rolle i HVDC-forbindelser ved å være en viktig kobling mellom DC-linjen og AC-nettverket.

Les også: Moe vraker Moifjellet

Utfordrende

Under utviklingen av transformatoren på 1100 kV støtte ABB på mange utfordringer, blant annet selve størrelsen, elektrisk isolasjonsevne og termisk ytelse.

– Den nye teknologien bak transformatoren på 1100 kV gjør det mulig å overføre enda mer elektrisitet, effektivt og pålitelig, med høyere spenningsnivå, over større avstander og med lavere tap, uttaler leder for ABBs kraftproduktsavdeling, Bernhard Jucker.

Testing av UHVDC-transformatorer hos ABB i Ludvika i Sverige.
HØY SPENNING: Det er viktig med høy spenning når man skal overføre mye kraft over lange avstander. Bildet er fra testing av ABBs UHVDC-transformatorer i Ludvika i Sverige. (Foto: ABB) ABB

Les også: Kjernekraftstopp kan gi prisboom

Les også: Vannkraftproduksjonen øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.