OLJE OG GASS

Trainee i nattens mørke

Ole K. Helgesen
11. jan. 2009 - 09:10

Det var bare noen måneder siden han fullførte utdannelsen.

– Klart det var skummelt. Det var rett og slett utrolig nifst. Alt var nytt for meg. Jeg hadde aldri jobbet på en rigg tidligere. Og nå satt jeg plutselig ansvaret for boring på nattestid i Afrika, sier Erik Hov Svendsen. Gikk fort

Han ble uteksaminert innen petroleumsteknologi ved NTNU i juli 2007. I september fikk han en traineestilling i den franske olje- og gassgiganten Total.

Etter et tre måneders franskkurs satt han på flyet til Gabon. Der ble han umiddelbart plassert som natteboreleder på en jack-up rigg.

– Det gikk veldig fort. Men jeg har lært utrolig masse. Og jeg ble godt mottatt allerede fra første dag. Jeg  ville aldri vært foruten oppholdet i Vest-Afrika, og ville definitivt reist tilbake hvis jeg fikk muligheten.

Svendsen var i Gabon i ett år. Etter en liten periode i Norge, skal han ut igjen i januar. Da skal trainee-en fungere som rig site engineer på en rigg på britisk sokkel.

– Etter dette må han begynne å jobbe, spøker Wenche Sandsundet-Hanssen, personaldirektør i Total.Nytt program

Hun forteller at selskapet startet opp traineeprogrammet i 2007. Svendsen tilhører det første kullet.

– Vi samlet 20 personer til en rimelig tøff utvelgelse. I løpet av to intensive dager ble kandidatene testet som om det var i en reality-konkurranse. Der ble de utfordret i Lego-bygging, testet i en oljesimulator og i å holde presentasjoner. Vi skulle egentlig ha seks trainee’er, men valgte åtte fordi vi ikke klarte å bestemme oss.

Svendsen syntes ikke utvelgelsen var for tøff.

– Det var hardt, men utrolig morsomt.Skreddersydd

Sandsundet-Hanssen forteller at Total satser på relativt få trainee’er for å sikre et best mulig opplegg for de som blir tatt inn.

Alle skal sitt eget skreddersydde program.

– Våre trainee-er kan være med på alle faser av våre aktiviteter fra leting og tolkning av geologiske formasjoner, boring og produksjon, til kommersialisering av olje og gass. De får tett oppfølging gjennom hele traineeperioden av både ledere, mentorer og personalavdelingen. Og alle skal jobbe en periode i en av våre enheter i utlandet.

Les også: Mari (29) er hodejeger i Dubai

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.