IKT

Trådløst IT-eventyr

Finn Halvorsen
18. jan. 2006 - 08:00
Vis mer

Det har vært ti års hardt arbeid for de tre Sintef-forskerne Geir Førre, Sverre Dale Moen og Svein Anders Tunheim som i 1996 forlot sine forskerjobber for å starte egen bedrift.

Men så har de da også fått godt betalt.

De får hver et sted mellom 135 og 175 millioner kroner inn på konto når oppgjøret skjer en gang mot slutten av januar.

I tillegg kan diverse investeringsselskaper med Four Season Ventures i spissen også glede seg over gevinster i 100 millioner kroners klassen.Offensiv holdning

Ledelsen i Chipcon har alltid vært preget av en meget offensiv holdning.

– Vi skal skape et norsk industrieventyr, sa administrerende direktør Geir Førre i et intervju med Teknisk Ukeblad i desember 2004. Målet var klart, omsetningen skulle opp fra 180 millioner kroner i 2004 til 500 millioner i 2005.

– Og innen 2011 skal bedriften ha passert en milliard solgte enheter, sa Førre den gang.

Nå ble riktignok omsetningsmålet for 2005 lang fra oppfylt, omsetningen ble ca. 200 millioner, men med TIs massive markedsføringsapparat i ryggen bør milliard-milepælen i antall enheter kunne nås på et tidligere tidspunkt enn opprinnelig planlagt.Synergier

Fra Chipcons ståsted vil nettopp den økte markedsføringskraften være den viktigste faktoren ved denne avtalen. Under det nevnte intervjuet med Førre for vel et år tilbake, gikk det klart fram at børsnotering sto som en meget aktuell mulighet i løpet av overskuelig fremtid. Men rundt sommertider i fjor ble altså kontakt med TI opprettet.

Chipcon skal ikke ha vært så altfor interessert fra starten, men nå har selskapet sikret seg både solid finansiell støtte og markedsmuskler.

– Jeg er overbevist om at synergiene ved å tilhøre et globalt, ledende halvlederselskap vil åpne store muligheter for våre trådløse produkter, og kanskje særlig innen ZigBee-segmentet. Dessuten kan vi dra nytte av TIs avanserte produksjonslinjer, sier Førre.

For TI fyller Chipcons produkter et hull i produktporteføljen.

– Vi ser at våre kunder bygger inn stadig mer trådløs teknologi i sine produkter. Det er ekstremt viktig for oss å kunne tilby robuste og pålitelige radioløsninger. Slik ekspertise har vi funnet hos Chipcon, som har markert seg internasjonalt med sine produkter, sier Gregg Lowe, en av toppene i TIs divisjon for analoge produkter.ZigBee viktig

Det er særlig ZigBee-teknologien Gregg Løwe har i tankene. ZigBee er i ferd med å etablere seg som en standard innen mange forbrukerprodukter og ulike styringer i hjemmet som lys, alarm og måleravlesning.

Både Lowe og Førre har meget stor tro på rask vekst i ZigBee-markedet. Stadig flere hjem får installert trådløse hjemmenett. Når slike nett først er etablert, er det enkelt å utvide med en rekke nye anvendelser. Det vil ta noe tid, men det kommer. Om ikke lenge vil vi se nett med hundretalls noder i hjemmet.

Hva så med konkurranse fra trådløse alternativer som WLAN og Bluetooth?

– WLAN er laget for kommunikasjon av store mengder data mellom PC-er. Bluetooth er bare en kabelerstatter mellom ulike forbrukerprodukter, og kan dessuten ha maksimum syv noder i nettverket, sier Førre. Og gir oss ytterligere to stikkord; pris og strømforbruk, som er langt gunstigere for ZigBee.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.