KLIMA

Tonga-vulkanens lydbølge gikk jorda rundt tre ganger

Lydbølgen kunne høres til New Zealand, 2000 kilometer unna.

Ødeleggelsene er store etter vulkanutbruddet og tsunamien.
Ødeleggelsene er store etter vulkanutbruddet og tsunamien. Foto: Marian Kupu/Broadcom Broadcasting/AP/NTB
25. jan. 2022 - 15:30

Vulkanutbruddet på Tonga er antakelig det største av sitt slag siden 1800-tallet. Forskere på Island har registrert at lydbølgen gikk tre runder rundt jorda.

Det sier seismologen Björn Lund til det svenske nyhetsbyrået TT.

Utbruddet i undervannsvulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai 15. januar kastet aske og gjørme opptil 40 kilometer opp i atmosfæren, i tillegg til å forårsake en større tsunami. Ødeleggelsene i øystaten er massive, og minst fem personer har omkommet i Tonga og Peru.

I tillegg er størsteparten av Tonga dekket i aske, mens det har vært et større oljesøl i Peru etter at en oljetanker ble truffet av tsunamibølgen.

Flere hundre ganger større enn Hiroshima-bomben

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa anslår at utbruddet var flere hundre ganger større enn eksplosjonen fra atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

– Lydbølgen kunne høres til New Zealand, 2000 kilometer unna. Den er også registrert over hele jordkloden på noe som kalles infralydsensorer. Vi mennesker kan ikke høre de lydene, men mine kolleger på Island har registrert at lydbølgen gikk verden rundt tre ganger, sier Lund.

Kan påvirke klimaet

Trolig er utbruddet det største i en undervannsvulkan siden den indonesiske vulkanen Krakatau gikk i lufta i 1883. Satellittmålinger viser at askeskyen nådde minst 35 kilometers høyde, og den slapp dessuten ut store mengder svoveldioksid, noe som kan påvirke klimaet.

– Da den filippinske vulkanen Pinatubo gikk i lufta i 1991, kom det også svoveldioksid og aske opp i 30 kilometers høyde. Det gjorde at temperaturen på den nordlige halvkule, særlig over Stillehavet, gikk ned i gjennomsnitt en halv grad i et par år, sier seismologen.

Vær- og vindforhold i stratosfæren kan påvirke været nede hos oss i troposfæren.
Les også

Værmeldingen kan bli bedre ved å overvåke infralyd fra stratosfæren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.