KRAFT

– Tømmer vannmagasinene

DYRT: - At vi måtte importere store mengder strøm til høye priser hele vinteren 2010 var kanskje en suksess for Statnett, men det ble dyrt for norske husholdninger og næringsliv, sier  Are Tomasgård i Industri Energi.
DYRT: - At vi måtte importere store mengder strøm til høye priser hele vinteren 2010 var kanskje en suksess for Statnett, men det ble dyrt for norske husholdninger og næringsliv, sier Are Tomasgård i Industri Energi. Bilde: Industri Energi
Mona Sprenger
30. nov. 2010 - 07:20

Krafteksperter frykter at strømprisen kan eksplodere. Det er mindre vann enn normalt i magasinene til norske kraftverk. Vi har ca. 13,5 TWh (milliarder kilowattimer) mindre energi ”på lager” enn det vi har i et gjennomsnittsår. – En alvorlig situasjon

28 TWh

Mens kraftbransjen skylder på lite nedbør og kulde, mener Industri Energi at det er krafteksporten som er årsaken til magasinsituasjonen og at dagens kraftsituasjon er villet.

– De siste tre årene er det faktisk eksportert en strømmengde tilsvarende hele 28 TWh brutto og 13 TWh netto til utlandet, sier Are Tomasgard, spesialrådgiver i Industri Energi, som er av de største forbundene i LO. Industri Energi advarte mot at dette kunne skje allerede i august.

– Mastene bygges for å selge strøm

Han viser til at det slett ikke har vært spesielt tørt de siste årene:

– Grafene vi finner på yr.no viser at det ikke har vært lite nedbør i Norge verken i år eller i fjor målt mot normalen. Og vannkraftmagasinene må sees over flere år, sierTomasgard,

Normal nedbør

Dette bekreftes av klimaforsker ved Metrologisk Institutt, Hans Olav Hygen.

– Hvis man tar utgangspunkt i Vestlandet, lå nedbøren over normalt i 2008 og litt under normalt i 2009. I år var januar og februar tørrere enn normalt, men bortsett fra disse månedene har det vært et ganske normalt år.

Kulde

Fjorårets vinter var derimot svært kald og november i år slå mange rekorder.

– Det ligger an til at november i år ligger tre grader under normalt, sier Hygen.

Og det er kulden som er årsaken til situasjonen, mener Statnett.

– Tar feil

– Industri Energi tar feil. Vi gikk inn i forrige vinter med praktisk talt fulle magasiner. Men en sprengkald vinter førte til et rekordhøyt forbruk, noe som førte til sterkt nedtappede magasiner. Det er fakta som ikke kan tilbakevises, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Han viser til at det hittil i år har vært en netto import av elektrisitet på nærmere 7 TWh.

– Det er altså den kalde vinteren vi hadde i 2009/2010 som ennå ikke er "innhentet", til tross for norske kraftverk i perioder i sommer lå rekordlavt i produksjon og dermed sparte mye vann.

- Kunnskapsløst

Akselsen er svært kritisk til Industri Energis utspill:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Når Industri Energi hevder noe annet ved å se på en lengre periode, er det enten kunnskapsløst eller bevisst manipulering. De har valgt en periode for å få et bestemt svar, uten å ta hensyn til at kraftprodusentene ikke kan se mange år fram i tid i sin vanndisponering.

Eksport i høst

– Vi vil heller være kunnskapsløs enn å befinne oss i den situasjonen som Statnett nå påfører norske strømkunder. At vi måtte importere store mengder strøm til høye priser hele vinteren 2010 var kanskje en suksess for statnett, men det ble dyrt for norske husholdninger og næringsliv, sier Tomasgård, som er opprørt over tonen fra Statnett.

– Statnett må tåle at de får kritikk for sin forvaltning av ressurser, mener spesialrådgiveren, som er uenig med Akselsen.

– Hvis det er slik at vi har et etterdrag fra i fjor vinter, så burde vi ikke hatt netto eksport i hele høst. Vi har hele tiden vært kritiske til at de begynte å eksportere med så lav fyllingsgrad i høst.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.