INDUSTRI

Tollkrig førte til smell for Elkem

– Kinesiske kunder besluttet å midlertidig stanse sine bestillinger.

Tollkrigen mellom USA og Kina fikk konsekvenser for prisen på silikonprodukter i Kina. Det førte til en tilbakegang for Elkem.
Tollkrigen mellom USA og Kina fikk konsekvenser for prisen på silikonprodukter i Kina. Det førte til en tilbakegang for Elkem. Foto: Elkem
19. juli 2019 - 08:08

Elkem opplevde en tilbakegang på 1.355 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Tollkrigen mellom USA og Kina førte til Elkems kraftige tilbakegang i årets andre kvartal, skriver selskapet i en børsmelding.

Ifølge kvartalsrapporten endte selskapets driftsresultatet på 300 millioner kroner mot 1.655 millioner kroner i fjor.

Tollsatser ga usikkerhet

Selskapets resultat før skatt endte på 210 millioner kroner mot 1.423 millioner kroner i tilsvarende periode i 2018.

– Prisene på silikonprodukter i Kina steg i mars i etterkant av kinesisk nyttår, men fikk en ny bratt nedgang i mai etter implementeringen av ytterligere tollsatser i USA. Tollsatsene medførte betydelig usikkerhet i markedet og kinesiske kunder besluttet å midlertidig stanse sine bestillinger i mai og juni. Etterspørselen i Kina ser ut til å ha forbedret seg i juli, men på lavere prisnivåer, sier konsernsjef Helge Aasen i Elkem.

Også produksjonsproblemer etter en planlagt vedlikeholdsstans i Frankrike i april og mai, har påvirket kvartalsresultatet negativt.

– Den negative finansielle effekten av vedlikeholdsstansen og de påfølgende oppstartsproblemene, var på totalt 185 millioner kroner, sier Aasen.

Les også

Selvaag Bolig halverte inntektene i tredje kvartal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.