SAMFERDSEL

TØI vil gjøre det umulig å kjøre uten bilbelte

– Jeg tror vi må ha tekniske tiltak.

Det kan bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, hvis Transportøkonomisk institutt får det som de vil.
Det kan bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, hvis Transportøkonomisk institutt får det som de vil. Foto: cColourbox
2. okt. 2018 - 08:20
Det bør bli umulig å kjøre bil uten bilbelte, mener Transportøkonomisk institutt. De vil gå drastisk til verks for å få ned antall drepte i trafikken.
 

Norske myndigheter har en visjon om null drepte i trafikken, men hittil i år har 81 personer mistet livet i trafikken. Det gjør at trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI) vil iverksette omfattende tiltak, skriver P4.

Elvik foreslår flere endringer, og mener Norge først og fremst bør jobbe med å skifte ut bilparken, slik at flere får nye biler som ikke kan startes dersom du har drukket alkohol eller ikke har festet bilbeltet.

– Jeg tror vi må ha tekniske tiltak. Det kan være en kraftig, irriterende lyd eller en teknisk sperre som gjør at du ikke får startet bilen hvis du ikke har belte på, sier Elvik til kanalen.

Bare i september omkom 18 personer i trafikkulykker på norske veier, mot fem samme måned i 2017. Manglende bilbeltebruk, høy fart og alkohol nevnes ofte som de viktigste årsakene til trafikkulykker.

– Nye biler bør utstyres med en intelligent fartssperre, vi bør sette ned fartsgrensen til 70 på de farligste 80-strekningene og det bør være økte politikontroller generelt, mener Elvik.

 

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.