OFFSHORE

Tøft - med radioløft

12. okt. 2000 - 10:35

I en av disse kranene, en personellvinsj, henger ofte en apemann og arbeider med innretningene i boretårnet. Vinsjen han henger i, styres via et panel som vanligvis henger i en kabel. Kabelen røkPå Gullfaks A har Statoil sammen med boreoperatøren Procon Drilling tatt i bruk en radiostyrt personellvinsj. Dette har også redusert antall driftsstopp under boreoperasjonene.

Tidligere var det et stort problem at kabelen som styringen hang i, hang seg opp i annet utstyr under bruk av kranen. Dermed kunne kabelen ryke, og da stoppet det hele opp. – Med radiostyring unngår vi slike brudd. I tillegg kan kranoperatøren stå på et sikkert sted utenfor fallsonen – hvor han eller hun ikke er utsatt for de samme farer som en som går på boredekket mens boreoperasjonene foregår, forteller verneombud Kurt Honningsvåg i Procon Drilling. Han har ti års erfaring som boredekksarbeider.

Positiv prøve

Operatøren har dessuten god oversikt over kranen til enhver tid, ifølge Honningsvåg, som har ti års erfaring som boredekksarbeider.

Det eksplosjonssikre radiosystemet som er levert fra Cavotech i Hokksund, har vært under utprøving i ett år. Resultatene fra prøveperioden er positive. Statoil har bestemt å investere i slike kranstyringer for flere av sine installasjoner for flere forskjellige krantyper.

En risikabel operasjon er håndteringen av de store sikkerhetsventilene for boring, blow out preventers (BOP). Statoil ønsker å prøve ut om disse kranene også kan styres med radio. Målet er å få til tryggere løft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.