KRAFT

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge

China Min Yang Wind Power vil teste en 6 MW-turbin utenfor Karmøy.

En 6 MW-versjon av China Min Yang Wind Powers såkalte "Super Compact Drive" skal føres opp utenfor Karmøy om avtalen mellom dem og Marin Energi Testcentre går i boks. Her selskapets 3 MW SCD-turbin.
En 6 MW-versjon av China Min Yang Wind Powers såkalte "Super Compact Drive" skal føres opp utenfor Karmøy om avtalen mellom dem og Marin Energi Testcentre går i boks. Her selskapets 3 MW SCD-turbin. Bilde: China Min Yang Wind Power/montasje
13. juni 2014 - 09:47

Det kinesiske selskapet har kunngjort at de har inngått en intensjonsavtale med Marin Energi Testcentre (Metcentre) om å oppføre en 6 MW såkalt "super compact drive" (SDC) vindturbin på demonstrasjonsfeltet utenfor kysten av Karmøy.

Avtale i slutten av året

Metcentre er et norsk testsenter for marin energi som tilbyr infrastruktur og tjenester til havvindindustrien. 

"Intensjonsavtalen og pilotprosjekter er underlagt visse betingelser, inkludert en felles avtale som forventes å bli inngått av begge parter i slutten av 2014", heter det i en pressemelding fra Min Yang Wind Power.

Daglig leder Arvid Nesse ved MetCentre opplyser overfor Teknisk Ukeblad at det er flere aktører involvert i prosjektet, også norske.

– Vi har inngått en intensjonsavtale, men dette er et konsortium med flere aktører, blant annet flere norske, og vi har ikke klarert å gå ut med mer informasjon på nåværende tidspunkt, sier Nesse til Teknisk Ukeblad.

Les også: Siemens neste havvindmølle er på 10 MW

– Ren kommersiell kontakt

– Dette er et prosjekt med ulike aktører som har ulike interesser, også på fundament og installasjonssiden. Det dreier seg ikke bare om uttesting av en vindturbin, sier Nesse.

– Kan dette være et signal om oppmykning av forholdet mellom Norge og Kina?

– Dette er en ren kommersiell kontakt mellom to aktører, sier Nesse.

To rotorblader

Vindturbinen som skal testes ut skal ifølge pressemeldingen kombinere høy pålitelighet og lavere vekt og mindre girkasse, som ligger i en vannkjølt, forseglet nacelle. 

To innovative rotorblader skal kunne låses i horisontal posisjon og tåle ekstreme værforhold ute til havs. 

Min Yang er tredje Kinas største vindmølleprodusent i Kina, med en andel av hjemmemarkedet på 8 prosent.

Teknisk Ukeblad følger saken.

Les også:

GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind

Denne vindparken presterte best i 2013  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.