MOBIL

To plattformer du bør glede deg til

I disse Android- og iPhone-tider er det lett å glemme at vi har to svært slagkraftige plattformer på vei.

9. juni 2010 - 18:12

Om du plutselig befinner deg i en samtale om mobilplattformer i dag, er det overhengende fare for at det er iOS 4 eller Android som er emnet. Dette betyr ikke at det er de eneste interessante operativsystemene der ute.

Nokia og Microsoft snekrer om dagen på to plattformer du bør ha forventninger til: Symbian^3 og Windows Phone 7. Felles for disse to plattformene er at det ikke er snakk om forholdsvis små oppgraderinger.

Her har produsentene nemlig gått helt tilbake til start, og begynt å bygge opp programvaren med blanke ark. Og da er det faktisk lov å være litt senere ute enn konkurrentene.

Her er tre høydepunkter du kan glede deg til i Symbian^3 og Windows Phone 7:

Symbian^3

Symbian er såvidt oss bekjent fremdeles verdens mest brukte mobilplattform, og det er ingen grunn til å tro at den vil bli mindre populær når den kommer i åpen versjon senere i år.

S60 er historie

Her må du misforstå oss rett: Vi digger S60, og har alltid digget S60. Likevel er det ikke til å skyve under en stol at Nokia muligens var litt kjapp i avtrekkeren da de tilpasset grensesnittet til fingerbruk, samtidig som konkurrentene disket opp med snacks som Sense UI, TouchWiz og UX. For å ikke nevne det nærmest uslåelige (på brukervennlighet) menysystemet i iPhone-modellene.

I Symbian^3 finner du ikke S60, men får (ihvertfall på Nokias telefoner) et helt nytt grensesnitt: Nokia UI. Blant godsakene du kan forvente i dette grensesnittet er støtte for flertrykk, raskere menyer og støtte for flere startskjermer.

Heftige multimedieegenskaper

Nokia har tradisjonelt sett alltid vært langt fremme når det kommer til multimedieegenskaper, og det er ingen fare for at produsenten vil sitte på sidelinjen når flaggskipsmodellene begynner å rulle ut. I tillegg til bedre grafikkakselerasjon og andre fancy uttrykk du kan forvente å finne i pressemeldingene, er det lagt mye vekt i at du skal kunne spille av mediefilene dine slik de er ment å spilles av: I stort format.

Symbian^3 har full støtte for HDMI, noe som betyr at du vil kunne kjøre HD-video i full kvalitet rett fra mobilen til TVen. I tillegg jobbes det hardt for at du skal kunne streame musikk, bilder og video over nettverket ditt uten problemer.

Når du samtidig tar i betraktning at mobiltelefoner i dag støtter stadig flere videoformater og blir utstyrt med prosessorer som lett takler harde multimedieprosesser, er det ikke tvil om at vi er i ferd med å få et fullverdig alternativ til dagens stasjonære mediespillere.  

Apps, apps, apps!

Hvis du bruker Android eller iPhone så har du garantert hentet ned en rekke ekstraprogrammer til telefonen din. Hvis ikke, så går du faktisk glipp av det mange mener er det beste med disse to plattformene. Dette er også et område som blir kraftig vektlagt i Symbian^3.

Nokia kjøpte for et par år siden norske Trolltech, mest sannsynlig for å sikre seg rettighetene til utviklingsverktøyet QT. QT har allerede et svært godt rykte på seg på grunn av den høye brukervennligheten og muligheten til å skrive programvare for mer enn én plattform samtidig, og blir utviklingsplattformen som skal brukes i både Symbian^3 og Symbian^4.

Dette vil med tiden føre til at du får titusenvis av Symbian-programmer å velge mellom, på samme måte som du i dag har tilgang til et uendelig antall programmer for iPhone og Android.

Windows Phone 7

Med Windows Phone 7 prøver Microsoft å kapre både underholdningsslaver og kontorrotter. Microsoft skal ha skryt for at de ikke falt for fristelsen til å bygge videre på et Windows Mobile som var på vei i feil retning, men heller startet med blanke ark og sydde sammen et helt nytt operativsystem.

Har kontorprogrammene du allerede bruker

Hvis du har en kontorjobb der du bruker en Windows-maskin, er sjansen overhengende for at Microsoft Office er en stor del av arbeidsdagen din. Windows Phone 7 kommer med både Office-pakken og full Exchange-støtte under panseret, og du slipper dermed unna tredjepartsprogramvare som alltid skal krangle når det passer dårligst.

For, samme hvordan du vrir og vender på det, vil programvare som er laget under samme tak alltid fungere bedre sammen enn om konkurrenten laget synkroniseringsløsningen. Ta iPhone som eksempel. Ingen kan påstå at den fungerer like bra sammen med en Windows-maskin som med en Mac.

Det skal også nevnes at selv gamle Windows Mobile-telefoner håndterer synkronisering mot Exchange på en bedre måte enn samtlige alternativer vi har prøvd. Forventningene til neste generasjons Windows-telefoner er derfor svært høye på dette feltet.

Zune!

Da Apple skulle legge inn musikkprogramvare i iPhone, var jobben enkel: Den var allerede gjort. Produsenten hentet enkelt og greit programvaren fra iPod, og tok lunch.

Microsoft gjør i Windows Phone 7 akkurat det samme. Zune er riktignok et mye mindre merkenavn enn iPod og iTunes, men her finner du altså en ferdig og lovende multimedieplattform med både avspillingsprogramvare og Zune Marketplace med film, musikk og spill i de virtuelle hyllene.

Krav til maskinvare

De verste telefonene du kan komme over, er de modellene produsenten har overvurdert maskinvaren på. Det er greit at det går an å kjøre avansert programvare på mobilen, men når dette fører til at du først må vente to minutter på å komme inn i programmet, for så å oppleve at ting går for tregt til at programmet har noen faktisk nytteverdi, for til slutt å oppleve at telefonen fryser når du prøver å avslutte det...Vel.

Microsoft har bestemt seg for at dette ikke er en brukeropplevelse du skal få av Windows Phone 7, og stiller derfor høye krav til telefonene som skal kjøre plattformen. I tillegg til at telefonene må gjennom krevende ytelsestester, krever produsenten blant annet at de skal ha minst fem megapikslers kamera, kapasitiv trykkskjerm med støtte for flertrykk og støtte for FM-radio.

Slikt blir det bra telefoner av, og vi gleder oss til å se resultatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.