MOBIL

To lovende mobilplattformer

Kan Boot 2 Gecko og Tizen utfordre de etablerte plattformene?

10. mai 2012 - 06:00

I dag finner du fire store plattformer for smarttelefoner: Android, iOS, Windows Phone og Symbian, der de to førstnevnte har en klar dominans, og det har vært vanskelig for andre å hevde seg i markedet.

LES OGSÅ: Android, iOS eller Windows Phone 7?

At selv fantastiske plattformer som Palms WebOS har dødd stille hen er et bra eksempel på hvor utfordrende markedet er, men det har heldigvis ikke skremt andre fra å prøve, og flere aktører jobber med nye operativsystemer.

Her er to av de mest interessante mobilplattformene som er på vei: 

Boot 2 Gecko (Mozilla)

Boot 2 Gecko (B2G) utvikles av Mozilla, mest kjent for nettleseren Firefox. B2G er en open Web-plattform, og er helt åpent. Og med åpent mener vi ikke at du kanskje får tilgang til kildekoden noen måneder etter lansering - du kan følge utviklingen som gjøres i sanntid allerede nå.

Mozilla selv hevder at både Android, iOS og Windows Phone 7 er "inngjerdede hager", og peker på at utviklere må lære seg spesifikke programmeringsspråk for hver enkelt plattform og ikke minst at både Google, Apple og Microsoft alltid vil være økonomisk motivert, mens Mozilla er en nullprofittorganisasjon.Mozillas grensesnitt, Gaia, lages i HTML5, CSS og Javascript. (Bildet er hentet fra Mozilla)

Et av de mest interessante aspektene med B2G er at det bygger på den samme Gecko-motoren som Firefox, og utviklere trenger dermed ikke lære seg andre språk enn HTML5, CSS og Javascript for å være med på leken. Mozillas egne grensesnitt heter Gaia, og er i praksis en samling web-apper.

Plattformen skal heller ikke være grådig på maskinvarekravene, og legger den nedre listen på 600 MHz-prosessor og 128 MB arbeidsminne.

Videoen nedenfor er laget av Mobileburn, og viser en tidlig versjon av B2G som kjører på noe heftigere makinvare enn minstekravet: Samsungs Galaxy S II.

Når og hvor?

De lave maskinvarekravene gjør det mulig å lage billigere telefoner, og det er nok heller ikke tilfeldig at den første telefonen med Mozilla-plattform skal lanseres i et land der en svært liten andel av mobilparken er smarttelefoner: Brasil.

Dette skal etter planen skje i slutten av året eller tidlig neste år.

Tizen (Intel/Samsung/Linux Foundation/LiMo Foundation)

I lang tid så vi på MeeGo som noe av det mest spennende i mobilverdenen, og plattformen skuffet heller ikke da den omsider dukket opp på Nokia N9. Men plattformen hvilte i stor grad på Nokia, som hoppet av lasset for å satse på Microsofts Windows Phone.Dette er de første skjermbildene som ble lekket av Tizen, og avviker fra den endelige versjonen.

Intel, LiMo Foundation og Linux Foundation ble heldigvis ikke stående uten en stor mobilprodusent på laget særlig lenge, ettersom Samsung var kjapp med å snappe opp ballen. Herfra ble det tatt en avgjørelse om å droppe videreutvikling av MeeGo og heller satse på en ny plattform: Tizen.

I likhet med Mozillas plattform er Tizen sentrert rundt HTML5, som også her brukes til app-utvikling.

Tizen er allerede ute i versjon 1.0, med kodenavn Larkspur. Grensesnittet er ikke helt ulikt Samsungs egne Bada - noe som er naturlig da produsenten allerede har bygd inn Bada-koden i Tizen.

Videoen nedenfor er laget av Thehandheldblog, og viser Tizen 1.0 Larkspur i aksjon på en Samsung-protomodell.

Hvor og når?

Tizen-prosjektet ser foreløpig ut til å gå unna i langt raskere tempo enn hva som var tilfelle da MeeGo skulle ut, og det tok kun sju måneder fra Tizen-planene ble presentert til utviklerverktøyet (SDK-en) og kildekoden til plattformen ble offentliggjort.

Det er foreløpig ikke gitt ut noen informasjon om når vi kan forvente å se den første Tizen-mobilen på markedet, men vi tipper det ikke er altfor lenge til vi hører noe på den fronten.

Kilder: Techcrunch, Mozilla, Mobileburn, Thehandheldblog

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.