KARRIEREARBEIDSLIV

To av tre IA-mål ikke nådd

KRITIKK: ..men Stein Lier-Hansen mener IA-avtalen er en suksess.
KRITIKK: ..men Stein Lier-Hansen mener IA-avtalen er en suksess. Bilde: Anders J. Steensen
26. juni 2009 - 08:19

To av tre mål i avtalen om inkluderende arbeidsliv er ikke innfridd. Det viser en rapport fra SINTEF.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble undertegnet i 2001 av regjeringen, LO, NHO og de øvrige organisasjonene i arbeidslivet.

Fraværet er høyt

Forskningsstiftelsen SINTEF har nå evaluert avtalen. En rapport fra SINTEF viser at kun ett av de tre hovedmålene er oppnådd, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avtalen skulle sykefraværet ned med 20 prosent. Ifølge rapporten var fraværet 3,1 prosent lavere i andre kvartal i fjor sammenlignet med andre kvartal i 2001. Avstanden mellom mål og realitet er dermed stor.

Et annet mål gikk ut på at flere funksjonshemmede skulle i jobb. Det tredje målet var at flere eldre skulle stå lenger i jobb. «IA-avtalen har fungert dårlig i forhold til å inkludere personer utenfor arbeidsmarkedet», konkluderer SINTEF.

Eldre jobber lengre

Eldre står lengre i jobb nå, og ifølge en beregning fra konsulentselskapet Econ har det gitt en samfunnsøkonomisk gevinst på 9-11 milliarder kroner at den ventede avgangsalderen for en 50-åring er økt med et halvt år siden 2001.

Men SINTEF mener det er vanskelig å si om IA-avtalen har hatt betydning for dette.

IA-avtalen ble i 2005 forlenget for fire nye år, og regjeringen diskuterer nå med de store organisasjonene om avtalen igjen skal forlenges.

- En suksess

De manglende resultatene rokker likevel ikke med partenes tro på avtalen, som av mange regnes som et ømtålig prestisjeprosjekt.

- Vi mener det er svært viktig å videreføre IA-avtalen. Den er en suksess, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, til avisa.

Han mener resultatene er bedre enn det som kommer fram i rapporten.

IA-avtalen virker ikke

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.