KARRIERE

To av tre er «jobbslaver»

JOBB: Få kvinner har kontrollen selv.
JOBB: Få kvinner har kontrollen selv. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
4. juli 2011 - 10:27

En fersk undersøkelse fra Norstat viser at bare 29 prosent i stor eller svært stor grad selv kan styre når og hvor de skal gjøre arbeidsoppgavene.

Vi har det verre på jobb

Fornying

Det kan tyde på at arbeidslivet er mindre fleksibelt enn mange tror.

– Uavhengig av hvorvidt du har en turnusjobb eller du har en kontorjobb, er det å kunne styre sin egen arbeidshverdag et gode som etterlyses av medarbeidere. Vi trenger en fornying av arbeidsmiljøloven, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia, i en pressemelding.

Arbeidstakere over 50 år har størst fleksibilitet. I denne gruppa sier 34 prosent at de i stor eller svært stor grad kan legge opp arbeidsdagen selv.

Nedbemanning får folk til å si opp

Familiefiendtlig

37 prosent av mennene opplever at de selv har styringen. For kvinner er andelen kun 22 prosent.

Den lave kvinneandelen kan skyldes at kvinner ofte jobber i offentlig sektor, som er mer preget av byråkrati og faste rutiner. En annen faktor er at færre kvinner enn menn har lederstillinger.

– Ikke å kunne styre sin egen arbeidshverdag er hva som skaper utfordringer i logistikken for småbarnsforeldre. Vi håper arbeidsministeren kan bidra til en reell likestilling gjennom å bidra til at familier kan ha en større fleksibilitet i arbeidslivet. Vi trenger et lovverk som er i tråd med det samfunnet det skal regulere, sier Chaffey.

– Amerikansk lederstil truer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.